05/26/13 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Teaching in English in France? - разгорещени дебати във френския парламент

Франс прес

Френското Национално събрание започна да обсъжда оспорван законопроект, предвиждащ преподаване на английски език в университетите. Въпросът развихри бурни обществени дебати в страна, силно привързана към своя език.

Член 2 в законопроекта на министърката на висшето образование Женвиев Фиоразо предвижда да се въведат курсове на чужд език, конкретно на английски, “като се приложат изключенията от принципа, че френският е езикът на образованието, на изпитите, конкурсите и дисертациите”.

Целта е да се увеличи “до 2020 г.” делът на чуждестранните студенти от 12 на 15 на сто, предлага Женвиев Фиоразо и уточнява, че “по-малко от 1 процент от занятията” в университетите ще бъдат на чужд език.

“Имаме само 5500 корейски студенти, 3000 индийски и много малко руски”, заявява със съжаление министърката. Тя добавя, че студените от бързо развиващите се икономики “се сблъскват с езиковата бариера. Единствено по тази причина те се насочват масирано, при еднакво качество на университетите, към англосаксонските страни”.

Във връзка с типично френския разрив между масовото висше образование и формирането на елити в престижните университети, тя заклеймява лицемерието: “Тези престижни университети отдавна са въвели курсове на английски език по специализирани предмети”, в нарушение на законите, приети през 1994 г.

Това е лъжлив аргумент според застъпниците на френския език, като френския режисьор Доминик Гале и квекебския историк Жан-Луи Роа, които през 2012 г. отправиха призив за езикова политика, отхвърляща догмата на вездесъщия английски. “Възможно ли е някой да твърди сериозно, че млад човек, неговорещ френски, ще дойде да учи във Франция, защото ще се преподава на език, различен от френския?” - пишат те в имейл до депутатите.

Френската академия, основана през 1635 г., за да брани чистотата на езика, се присъедини към противниците на законопроекта.

Разгорещените дебати преляха границите. В авторска статия със заглавие “Французи, съхранете езика си в университета”, публикувана вчера във в. “Либерасион”, чужди представители на академичната общност пишат, че “причината, поради която ви изпращаме наши студенти, е различният начин на мислене, културният модел, алтернативен на господстващите англосаксонски модели”.

Във Великобритания в. “Дейли телеграф” избра шегата, като публикува уводна статия на “франглийски” (franglais) - смешна смесица от двата езика.

В разгара на полемиката социологическо проучване за употребата на живите езици във френските научни изследвания показва, че според 77 на сто от френските учени “отпада необходимостта да се избира език” - до такава степен английският се е наложил в изследванията. “Има цели сфери в международната наука, в които френският вече е маргинализиран”, казва Франсоа Еран от Националния институт за демографски изследвания, автор на проучването.

Разпоредбите за езика в законопроекта изместват на втори план останалите аспекти в текста - специализация на студентите, групиране на университетите - на които се противопоставиха преподавателските синдикати. Те насрочиха стачка за вчера, но малцина се включиха в нея.

Законопроектът на социалистическото правителство бе подкрепен от най-голямата студентска организация - Националния студентски съюз във Франция. Той обаче изказа съжаление, че “лингвистичният проблем, който ще засегне съвсем ограничено малцинство от студенти и предмети, прикрива ключовите проблеми на нашето висше образование: масиран провал на студентите, взрив на неравенства по отношение на дипломата, елитаризъм и хегемония на международните класации”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване