05/26/13 21:57
(http://e-vestnik.bg/)

ГЕРБ и ДПС-БСП бързат за правителство заради банките на Цветан Василев и Петя Славова

Банкерът Цветан Василев. Снимка: Булфото
Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Защо е това бързане за правителство? И какви са тия жестове на ГЕРБ към БСП?
Бойко Борисов получи мандат за съставяне на правителство, но го върна веднага, без дори да предложи нещо, да го задържи за ден-два, да направи някой политически ход и покрай това да натрупа точки. Не – само след минути той върна мандата и часове след това го пое Орешарски.

Същия ден Владислав Горанов от ГЕРБ съобщи, че партията на Борисов може да даде депутати да гласуват правителството на БСП, за да не обвързва БСП с „Атака”, което Европа не одобрява (виж тук).
Да се чуди човек. Когато „Атака” подкрепи правителството на Борисов, от ГЕРБ бяха доволни. Дори има период около година, в който реално Борисов управляваше в коалиция със Сидеров, когато Сините оттеглиха подкрепата си. Тогава Борисов и ГЕРБ не се свеняха от подкрепата на „Атака”. Пък сега били готови да услужат на БСП…

За какво е всичко това, наистина?
Ето едно просто обяснение. Служебният кабинет, който изразяваше интересите на ГЕРБ, но и на някакви кръгове около президента Плевнелиев, реши да изтегли парите на държавата от Корпоративна търговска банка. За целта кабинетът изготви правила и методика къде и как да се държат в банки парите на държавните компании и министерствата. И тези правила предвиждат най-много 25% от парите на една държавна компания да са в една банка (за суми над 3 млн. лева), а банките да се избират по определени критерии и оферти и т. н.

Това намерение настъпи интересите на КТБ и шефът й Цветан Василев още преди да излязат правилата нападна Плевнелиев в австрийски вестник. Медиите, които са свързани с КТБ, се обърнаха против Борисов, когото до вчера обслужваха. Но ако съставянето на новия кабинет се забави, КТБ ще олекне откъм държавни пари, а става дума за оборот от суми към 2 млрд. годишно и неуточнени милиони на депозит. Ако кабинетът стане бързо, има шанс много от парите на държавата в КТБ да останат там.

Затова е цялото бързане. Новото правителство може да ревизира правилата или да не бърза с прехвърлянето на парите в други банки. Бившият премиер, който искаше всичко да управлява лично, благосклонно държеше държавните пари в КТБ, която е 33% собственост на някакъв добре скрит извън бреговете фонд на държавата Оман. Борисов дори каза, че ако изтеглят парите на държавата от КТБ, тя ще фалира. КТБ при управлението на Борисов купи „Виваком - БТК” и „Булгартабак”. Купи и какво ли не още. Нейните медии бяха пропаганден рупор на Борисов, сега са против него. Но прекъсната ли е вече неговата връзка с банката?
При неговото правителство се роди една близост на банкерката Петя Славова (Инвест банк) с Цветан Цветанов. Тази банка също стана 26% оманска собственост, а в нея бяха вкарани милиони от АЕЦ „Козлодуй” – почти половината пари на атомната централа кой знае защо са в Инвест банк, доста спорна банка. Сега служебният кабинет се кани да ги извади оттам. Държавни пари има и в Централна кооперативна банка – банката на ТИМ.

Сменя се кабинетът, но Групировката (както я нарекохме в e-vestnik – виж тук), продължава да е на власт. БСП и Орешарски са хванати така, че няма къде да мърдат. Засега няма преки или косвени признаци, че и БСП като ДПС е свързана с КТБ. По-скоро социалистите съдействат на ДПС (парите на държавата потекоха към тази банка още при Тройната коалиция), без чиято помощ сега не могат да направят правителство.
Орешарски беше специално поканен в „Панорама” ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване