05/26/13 20:26
(http://www.klassa.bg/)

"Дефисто" закрива сезона с "Женско царство"

Талантливите възпитаници на детската театрална и филмова студия „ДЕФИСТО”, закриват сезона си със спектакъла „Женско царство” по Ст.Л. Костов на сцената на Сатирата, на 27 май от 19:00ч.

По покана на директора на театъра – Калин Сърменов, формацията представи с огромен успех през цялата година три свои постановки, като другите две заглавия бяха „Андерсенови приказки” и „Морско синьо” на Валери Петров.

Сценичната версия на култовата пиеса „Женско царство“, представена от трупата на „ДЕФИСТО“ , в която дарованията са от 10 годишни деца до студенти в горните курсове на НАТФИЗ, се играе винаги при пълна камерна зала на Държавния сатиричен театър. Успехът на спектакъла, създаден под режисурата, идейното оформление и актьорска школовка на главния художествен ръководител на трупата – Димитър Еленов, е логичен и респектиращ. Защото надминава очакванията за детски прочит, мащаб, потенциал и реализация на популярната комедия, създадена през далечната 1931г. и интерпретирана от много самодейни и професионални формации през годините.

„Дефисто“ представя свой уникален сценичен прочит, като стъпва на традицията в създадените вече матрични театрални и филмови версии, но развива арт действието до динамична пластично-двигателна зрелищност, която е преплетена с художествени инвенции с ярки послания за мечтите, творческата реализация и болката, полета на духа и силата да отстояваш себе си въпреки трудностите. Несъмнено, именно тази привнесена многопластовост в драматургията и съдържанието, отличава спектакъла спрямо останалите постановки на „Женско царство“.

Актьорите от „Дефисто“ играят с изключителен хъс за себедоказване, динамика, енергия на сцената. Пластиката и сценичното движение са полирани до виртуозност в детайла, а трудността на каскадите и изпълнението на двигателните задачи се съизмерва с професионалните акробатични стандарти. Младите артисти успяват да осмислят образите си, да ги развият, дори да ги иронизират. Говорното хиперболизиране на речта до степен на крещяща динамика през голяма част от спектакъла, би могло да бъде логично организирано и изведено в акценти, които да се редуват спрямо релефа на драматургическата линия. Това би било адекватна демонстрация на говорна култура, овладяна сценична художествена реч – основните инструменти на актьора на сцената.

Появата и дейността на студията „Дефисто“ заслужава адмирации, заради упорството с което се развива и менажира тя - в условията на финансова стагнация, труден материален бит и замърсена културна среда. А аплаузите на станалата на крака публика са и в подкрепа на най-важната мисия на екипа на „Дефисто“ – да възпитава децата чрез силата на изкуството, да изгражда в тях човешки и волеви качества, професионално да ги въвежда в основите на актьорската професия, да моделира духовност, да създава ярки индивидуалности.

Подкрепете ги и в последната им вечер за този сезон – 27 май /понеделник/, 19:00ч., камерна зала „Методи Андонов” на Сатиричния театър.

###

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване