05/26/13 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

С ковчезите на убити бойци на Хизбула Сирия изнася конфликта

Ройтерс

На провинциален път в Североизточен Ливан движението е натоварено; профучават линейки с виещи сирени, а коли, пълни с опечалени, следват ковчезите, с които Хизбула прибира убитите си бойци у дома.

С телата на убитите при битката на границата с Кусаир идва и насилието. Гражданският конфликт между подкрепяния от Иран управник на Сирия и сунитските бунтовници се разпространява из Близкия изток; усилията на шиитската милиция да спаси президента на Сирия е тест за крехкия мир между религиозните общности в самия Ливан и повишава залозите в по-общата битка за власт в региона и в света.

След като дълго отрича намесата си в Сирия на страната на президента Башар Асад, тази седмица Хизбула се намеси в боевете за малкия , но стратегически важен град Кусаир, изпращайки стотици бойци, и изгуби десетки ранени и между 20 и 50 убити.

Техните ковчези, придружавани от въоръжени мъже на Хизбула със сурови лица и кортежи с разветите жълти знамена на движението, се движат в непрекъснат поток към шиитските села в североизточната долина Бекаа, слагайки край на всякаква дискретност за подкрепата му за Асад и алауитското му малцинство.

Персоналът в болниците край Хермел, приемащи ранените, не допуска журналисти и настоява, че няма нищо за гледане. Войната се разраства като мащаб. А с въвличането на сунитите и алауитите в най-ожесточената досега битка между общности от близкия пристанищен град Триполи разпространяването на насилието извън Сирия се ускорява.

В Ирак вече зачестиха убийствата между изповядващи различни клонове на исляма, бомби гърмят в Турция, а Израел нанася въздушни удари по пратки ирански оръжия за Хизбула. Световните сили остават разединени, опитвайки се да накарат съперниците в Сирия да започнат мирни преговори.

За Рами Кури в Американския университет в Бейрут има опасност сирийската авантюра на Хизбула да рикошира в Ливан и дори - в най-лошия случай - да подпали регионална война.

“Тя ще увеличи в огромна степен вероятността от вътрешни разпри между групировки, подкрепящи и противопоставящи се на Хизбула, насъсквайки сунити и шиити едни срещу други и подтиквайки към нова война с Израел или възможно участие във война на Америка и Израел срещу Иран и Сирия.

РИСК ЗА ХИЗБУЛА

Хизбула, въоръжавана от Иран още от времето на ливанската гражданска война през 80-те години на миналия век, превъзхожда по сила слабото централно правителство в Бейрут, както и останалите фракции, включително сунити, християни, друзи и палестинци.

Но присъединявайки се към усилията на Асад да потуши сунитското въстание, шиитското движение вече отчужди арабските си събратя в региона, които някога го уважаваха, най-малкото заради битката му с Израел. Намесата му може да смути също ливанските шиити, които разчитат на защита от Хизбула на местна почва, но не са особено ентусиазирани от идеята да умрат за Иран в съперничеството му с арабски сили и Запада.

Рафик Насралла, политически аналитик в Бейрут, близък до Хизбула, каза, че движението е било длъжно да се намеси в Сирия, за да защити ливанските интереси, и че то е взело предвид възможността от насилствена реакция от съпернически групи.

“Не съществува ливанска държава, съществуват групи в апарата за сигурност, които обслужват различни регионални сили и страни”, каза Насралла. “Работата на Хизбула е да защитава Ливан и границите му и тя върши каквото трябва.”

“Това е решителна битка”, заяви той, имайки предвид Кусаир, близо до Хомс, който бунтовниците удържат, за да гарантират пътищата за снабдяване от Ливан и да разстройват движението между Дамаск и алауитските райони на Сирия.

“Хизбула смята, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване