05/26/13 08:08
(http://www.klassa.bg/)

Шейх Насрала: „Хизбула” ще подкрепя Асад до победата

В телевизионно обръщение, излъчено от тайно скривалище, лидерът на „Хизбула” шейх Хасан Насрала потвърди, че шиитското движение смята битката на сирийския президент Башар Асад като своя и ще го подкрепя до победа. Той предупреди, че отстраняването на Асад от власт ще доведе до увеличаване на екстремизма и Близкият изток ще преживее „черни дни”.
По думите на шейха, ако в сирийския конфликт надделеят ислямистите-сунити, това ще бъде сериозна заплаха за цялото население на Ливан , включително и за християните.
В същото време въстаниците в Сирия, които се бият в обсадения град Кусейр, съобщиха, че се намират под силен обстрел от страна на бойци на шииотското движение, базирано в Ливан. Градът се намира близо до сирийско-ливанската граница и през него минават канали за доставката на оръжие, както за бунтовниците, така и за правителствените войски, предаде Би Би Си.
Преди седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че участието на „Хизбула” в сирийския конфликт става с активната подкрепа на Иран. Техеран обаче твърдо отрича намесата си.
Населението на Иран, както и привържениците на „Хизбула” са главно шиити, чийто противник са сунитите. Алауитите, към които принадлежи сирийският президент Асад, са клон на шиитския ислям.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване