05/28/13 07:02
(http://www.klassa.bg/)

4 г. от трагедията в местността Бакаджика

Навършват се четири години от трагедията в местността Бакаджика, при която загинаха 16 души.

На 28 май 2009 година, по време на събора за Спасовден в местността Бакаджика, автобус "Чавдар" причини смъртта на 16 души, двама починаха по-късно от наранявания. В хода на делото стана ясно, че автобусът е бил неизправен. В експертизите се посочва, че 23 процента е била спирачната ефективност при задължителни 48 процента. Ръчната спирачка не е работела, задните колела не са били регулирани. За шест месеца назад не са били правени никакви действия по спирачната система, е констатацията на експертите.

На 12 януари 2011 година Апелативният съд в Бургас намали присъдите на двамата подсъдими за катастрофата край Ямбол. Шофьорът на автобуса Господин Димитров и собственикът Слави Славов получиха с по три години по-малка присъда. Първоначално двамата бяха осъдени на по 13 години затвор. На 14 март 2012 г. ВКС осъди окончателно на по 10 години затвор Слави Славов и Господин Димитров – собственик и шофьор на автобуса, с който при катастрофата в местността Бакаджика загинаха 16 души. Така върховните магистрати окончателно потвърдиха присъдата на Бургаския апелативен съд, който им определи наказание от по 10 години затвор. Делото стигна до Върховния съд по жалба на двамата, които смятаха, че наказанието им е несправедливо, а присъдата незаконосъобразна. Близките на загиналите също обжалваха присъдата и искаха по-тежки наказания.
















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване