05/28/13 13:36
(http://www.hsnovini.com/)

Без образец 7 самоосигуряващите се остават без здравни

НАП призовава самоосигуряващите се да подадат декларация Образец 7

Лицата, които сами си плащат здравните осигуровки, задължително трябва да подадат декларация Образец 7 в  офисите на Националната агенция по приходите. В противен случай те ще се окажат с прекъснати здравноосигурителни права след определено време предупреждават от приходната агенция.

Декларация Образец 7 се подава еднократно, съобщават от териториалната дирекция на НАП в Пловдив. Декларацията трябва да се попълни от всички лица, за които е възникнало задължение да внасят лично за своя сметка здравните си осигуровки, като например трайно безработните, домакините, студентите, които са навършили 26 години.

Формулярът трябва да се подаде най- късно до 25-то число на месеца, следващ месеца , през който дадено лице е започнало само да се осигурява. Например ако лицето е останало безработно на 1-ви май, до 25-ти юни то трябва да подаде в НАП въпросната декларация. Също в срок до 25-то число на месеца се плаща и самата вноска, чийто размер през 2013-та година остава непроменен, а именно поне 16.80 лв., информират от приходната агенция.

Оттам допълват, че внасянето на осигуровки не е достатъчно условия, за да бъде едно лице, което се осигурява за своя сметка, с непрекъснати здравни права. Самоосигуряващият се трябва да подаде и въпросната декларация Образец 7.

От приходната агенция информират, че формулярът може да бъде разпечатан от интернет страницата на НАП. В рубриката „Електронни услуги със свободен достъп” в сайта на НАП всеки може да проверява и следи здравния си статус. Тази услуга е напълно безплатна и за нея се изисква въвеждане на ЕГН.

Подробности и помощ при попълване на декларации и платежни нареждания за внасяне на осигуровки, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията, на цената на един разговор.

Хасково Новини

 

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване