05/28/13 13:23
(http://www.klassa.bg/)

Замразени от столетия растения оживяха

Растения, които са замръзнали през „Малката ледена епоха“, оживяха при лабораторни условия, съобщи Би Би Си. Експериментът е показателен за възстановяването на екосистемите от цикличните продължителни периоди на застудяване и заледяване на Земята.
Растенията са бриофити, а пробите са взети от екип от специалисти от Университета в Алберта, които изследвали района край ледника Тиърдроп в канадския север. Там ледниците отстъпват все по-бързо от 2004 г., с около 3-4 м годишно. Така се показва на бял свят повърхност, стояла под леда от „Малката леденна епоха“ (от 1550 г. до 1850 г.). Бриофитите се различават от познатите ни сухоземни растения по това, че нямат проводяща тъкан, с която да изпомпват флуиди към различни части на организма. Те могат да оцелеят напълно сухи през дългите арктически зими и да се върнат към живот, когато се затопли.
"Вървяхме по ръба на ледника и видяхме тези огромни популации, излизащи изпод него, които сякаш имаха зеленикав нюанс", каза ръководителката на екипа д-р Катрин Лафарж (на снимката). "Когато ги разгледахме подробно и ги занесохме в лабораторията, видях, че по някои от стъблата всъщност покарват зелени клончета. Така разбрах, че те се регенерират, което ме потресе“, допълва тя.
Отдръпващият се лед в района, където е Тиърдроп, разкрива и други форми на живот - цианобактерии, зелени водорасли. Много от откритите видове са непознати на науката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване