05/28/13 14:38
(http://www.klassa.bg/)

КЗК спря далаверата на зелените в Пирин

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно
решението на директора на Национален парк "Пирин" инж. Валери Мачев, с което той даде изработването на новия план за управление на Пирин на Тома Белев. Това съобщиха във вторник от коалиция "за хората и регионите". Комисията връща преписката за продължаване на процедурата от етап разглеждане на документи, отваряне на техническите предложения, ценови оферти и определяне на нов победител. Решението на КЗК означава, че от конкурса се отстранява "Обединение Пирин 2014" на "Зелени Балкани" на Тома Белев и на "Биоразнообразие" на Петко Цветков.
Комисията е констатирала, че за ключовия експерт Мария Кехайова са представени неверни данни за трудов стаж. Приложените доказателствени референции и служебни бележки се припокриват по време. В издадените служебни бележки от "Зелени Балкани"- Ст. Загора и "Дикон груп" се посочва по-голям стаж, отколкото е действителният. Комисията за оценка към дирекцията на парка е приела и представен договор на Мария Кехайова с "Дружество за защита на птиците" ( от коалицията "За да остане природа в България), в който дори няма посочен срок. Мария Кехайова е от кръга на Тома Белев. Тя има 28 договора за реклама, подписани от него, в качеството му на директор на парк Витоша и с други дирекции на паркове, участващи в "Асоциация на парковете в България", също представлявана от известния природозащитник.
КЗК констатира, че фирмата жалбоподател "Пролес инженеринг" е била несправедливо отстранена от конкурса, провеждан от Дирекцията на парк Пирин, с мотива, че няма доказателства за квалификацията и професионалния опит на ключов експерт ( мониторинг) проф. д-р Екатерина Павлова. Комисията към парка не е взела предвид приложената референции от ректора на Лесотехническия университет проф. д-р Веселин Брезин, удостоверяваща обстоятелството, че в продължение на 25 години проф. д-р Павлова, е част от екип по международна програма за ежегодна оценка и мониторинг на горските екосистеми, включително и на защитени територии. Проф. Павлова има над 35 години опит в областта на оценка на ефективността и мониторинг на защитени територии в България и Европа.
НГК "Природата за хората и регионите" изнесе публична информация за разкрити тесни бизнес отношения между председателя на комисията за оценка на офертите Евелина Кабакова и координатора на проекта Людмила Димитрова. Людмила Димитрова е била ръководител на екипа, изработил сега действащия план за управление на НП "Пирин", в който през 2004 г. е участвал и инж.Тома Белев, по това време директор на парк Витоша. Петко Цветков пък тогава е бил възложителят на плана по линия на Българо-швейцарската програма и избрал
Людмила Димитрова и Тома Белев. Фирмата на Людмила Димитрова "Екоиновации" и на председателката на комисията за оценка на офертите Евелина Божилова-Кабакова, " Консултантска група за обществени поръчки" има търговски договори, подписвани с Тома Белев в качеството му на директор на парк Витоша.
Решението на КЗК доказа нашата хипотеза за умишлено манипулиране на обществена поръчка за план за управление на Пирин и незаконносъобразна работа на Комисията в интерес на известните природозащитници. В схемата за печелене на нагласени обществени поръчки по ОП "Околна среда" участват едни и същи много активни зелени организации и техните търговски фирми,
чийто терен се разчиства от поставени лица в комисиите за оценка, като се отстраняват всички останали участници. По този начин природозащитниците прибират максималната възможна цена за изпълнение на работата и си осигуряват монопол върху изработването на плановете на природните и национални паркове.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване