05/28/13 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Партията на протеста в Италия понесе тежка загуба на местните избори

Партията на протеста на комика Бепе Грило се представи зле на частичните местни избори в Италия, като не спечели почти нито едно кметско място в малките общини, а в големите градове нейни кандидати не стигнаха до балотаж, предаде Би Би Си. През февруари на парламентарните избори за движението „5 звезди” гласуваха над една четвърт от италианците.
Ляво-центристката Демократическа партия на премиера Енрико Лета засега води на местния вот. В най-оспорваната битка за кмет на Рим нейният кандидат Инацио Марино получи 43% срещу 32% за стария кмет Джани Алемано, кандидат на дясно центристката партия Народ на свободата на Силвио Берлускони. Двамата се изправят на балотаж на 9 и 10 юни, като ще се борят да спечелят големия брой негласували в неделя и понеделник.  Всеки втори жител на Рим не отиде до урните, а в национален мащаб избирателната активност също бе ниска за италианските стандарти – 62%.
Известен блогър, Грило написа, че партията му е допуснала грешки, но подчерта, че те единствени в историята на републиката са върнали държавната субсидия за изборите, намалили са заплатите на своите депутати и са дали три четвърти от възнаграждението за общинските съветници в Сицилия на дребния бизнес.
Грило отново атакува традиционните партии. Демократите и десницата на Берлускони успяха да договорят крехко коалиционно правителство, с цел да не задълбочават икономическата криза в страната, която е третата икономика в еврозоната, припомня Би Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване