05/28/13 15:31
(http://www.klassa.bg/)

Рекордно поевтиняване на италианския двугодишен дълг


Цената на обслужване на италианския двугодишен дълг падна до най-ниското си ниво от въвеждането на еврото, показва резултатите от аукциона за емитиране на нови дългови книжа на Италия на 28 май. Рим успя да продаде двугодишни книжа (с падеж през декември 2014-а година) на стойност 2,5 млрд. евро при средна лихва от 1,11%, която е под средната лихва от 1,17% при предишния подобен аукцион преди месец.

Италия успя да пласира и инфлационно-обвързани държавни облигации (с падеж през септември 2018-а година) за 987 млн. евро при средна лихва от 1,83%. Това е най-ниската лихва по двугодишен италиански дълг от стартирането на еврозоната през 1999-а година.

Според анализатори и икономисти, основна причина за днешния доста успешен аукцион са очакванията, че утре (29 май) Европейската комисия ще премахне наложената на страната процедурата за прекомерен бюджетен дефицит. А това може да помогне на италианската икономика да започне своето постепенно измъкване от рецесията, тъй като ЕК ще спре да следи италианските публични разходи.

Официални италиански представители коментираха, че прекратяването на досегашната процедура на ЕК за следене на публичните финанси в Италия ще освободи държавни ресурси в размер до 12 млрд.евро, които могат да бъдат използвани в подкрепа на икономическия растеж на страната.

По-голям тест за днешната нова позитивна настройка на инвеститорите на европейския дългов пазар ще представлява планираният за 30 май аукцион за нови 5-годишни и 10-годишни дългови книжа на Италия за общо 5,75 млрд. евро.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване