05/28/13 08:06
(http://www.klassa.bg/)

Сваленият премиер на Словения може да влезе в затвора за корупция

Прокуратурата на Словения поиска две години затвор за бившия премиер Янез Янша по дело за корупция, предадоха Словенската телеграфна агенция и „РИА „Новости”.
Янша и още четирима подсъдими са обвинени, че през 2006 г., ползвайки служебното си положение, са повлияли на търга за доставка на бронетранспортьори за словенската армия. Те са помогнали да го спечели финландската компания Patria, като са разчитали да получат в замяна 21 милиона евро
Процесът започна през 2011 г. Янша отрича вината си и смята, че делото е политически мотивирано. Той бе премиер на Словения два пъти – от 2004 г. до 2008 г. и от 2012 г. до 2013 г. Последният скандал, довел до преждевременното му сваляне, бе обвинението, че е скрил от данъчната си декларация доходи за над 200 000 евро. Янша отказа да подаде оставка, но парламентът гласува в края на февруари недоверие на цялото правителство.
Янша вече е бил в затвора през1988 г, когато Словения е в състава на Югославия. Тогава той работи като журналист и критикува югославската армия. В резултат е обвинен от Белград, че разгласява военни тайни и е осъден на 1,5 г. затвор, но излиза на свобода след 6 месеца под обществен натиск, припомня Лента.ру.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване