05/28/13 12:22
(http://www.klassa.bg/)

Станишев: Надявам се „Атака“ да не влезе в сценария на ГЕРБ за дестабилизация на държавата

Ако "Атака" не се регистрира в сряда в парламента при гласуването на кабинета, това би било доста безотговорно и ги поставя в сценария на Борисов и ГЕРБ за дестабилизация на държавата и предсрочни избори. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев, след като с номинирания за премиер Пламен Орешарски представиха пред президента Росен Плевнелиев проектокабинета. "Надявам се "Атака" да не последва този сценарий, защото не вярвам техните избиратели да желаят Борисов да остане на власт", посочи Станишев. Изходът на гласуването на предложения от Орешарски кабинет е неясен, тъй като БСП и ДПС имат общо 120 гласа, които при регистриране на всички депутати като участващи в гласуването няма да бъдат достатъчни за мнозинство в Народното събрание. Ако обаче не всички народни представители се регистрират, както стана при гласуването за председател на НС, това ще намали броя на депутатите, необходими за мнозинство. Нерегистрирането на депутати от "Атака" при избирането на Михаил Миков за председател на парламента бе изтълкуван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като негласна коалиция между "Атака", ДПС и БСП.
Освен това, Борисов заплаши, че ако депутатите от Атака не се регистрират в деня на гласуването на кабинета, същото ще направи и ГЕРБ, с което ще лиши НС от кворум.
Във вторник Сергей Станишев заяви, че не са водили разговори с "Атака" и припомни, че Орешарски е отправил покана към националистите, но за консултации по програмата на бъдещия кабинет.
На въпрос дали ще приемат гласа на Борисов, за да има кворум, Станишев каза, че всеки народен представител има своята съвест и преценка за това как ще гласува.
По думите му най-почтено би било ГЕРБ първо да изтеглят жалбата си от Конституционния съд за касиране на изборите.
"Това би бил силен, отговорен държавнически жест и само това бе разсеяло съмненията за сценарий за дестабилизация на ситуацията и връщане на бял кон, само и само да заметат следите от предишното управление", каза Станишев.
Лидерът на БСП заяви още, че Орешарски е подготвил силен като структура и състав Министерски съвет и убедителна програма.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване