05/28/13 08:45
(http://www.klassa.bg/)

Франция анализира проби от предполагаеми химически оръжия в Сирия

Франция анализира проби от предполагаеми елементи на химически оръжия, използвани срещу сирийски бунтовници и изнесени тайно от репортери на вестник "Монд", съобщи висш служител, пожелал да остане анонимен, предаде Ройтерс.

"Пробите бяха предоставени на разузнавателните ни служби от журналисти на вестник "Монд". Те ще бъдат изследвани и резултатите ще са известни до няколко дни", казал служителят.

Той съобщил, че неотдавна властите в Париж са правили изследвания на други проби и

тестовете са показали следи от боен газ

Двама специални пратеници от "Монд", които прекарали април и май в Сирия, разказват във вчерашния брой на френския всекидневник, че са станали очевидци на химически атаки срещу бунтовници в покрайнините на Дамаск.

За употребата на химически оръжия в Сирия отдавна се подозира, но досега не е доказана официално.

Вчера в Брюксел френският външен министър Лоран Фабиюс обърна внимание на срещата на колегите си от ЕС, че постъпват все повече сведения за използване на химически оръжия в Сирия.

Същата тема той е засегнал и на срещата си тази нощ с държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров, съобщава Франс прес, като се позовава на френски служител.

Ако бъде доказана употребата на такива оръжия,

това ще промени ситуацията

и заедно със съюзниците ще трябва да вземем съответни решения, добавил служителят.

Същевременно след продължили близо 14 часа дискусии министрите на външните работи на ЕС се отказаха да удължат оръжейното ембарго срещу Сирия, чието действие изтича на 1 юни, предаде Ройтерс.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън съобщи, че страните членки са постигнали политическа договореност да се въздържат от доставки на оръжия за Сирия, въпреки че

след 1 юни няма да има официална забрана

Тя не уточни до кога ще продължи това, но подчерта, че всички действия на съюза ще бъдат насочени единствено към "благото на сирийския народ".

В заключителното комюнике за срещата на външните министри, цитирано от Франс прес, се казва, че страните от ЕС са се договорили да предприемат мерки, които да гарантират, че оръжието, което може да бъде доставена в Сирия в бъдеще, ще служи само за защита на мирното население и няма да попадне в ръцете на радикални групировки.

ЕС ще преразгледа позицията си преди 1 август в светлината на резултатите от конференцията в Женева, която в момента се подготвя по инициатива на САЩ и Русия, съобщи още Аштън.

Външните министри на ЕС потвърдиха съгласуваното по-рано решение за

удължаване с една година на всички икономически и финансови санкции срещу Сирия,

както и на забраната за визови ограничения за верни на президента Башар Асад представители на сирийското ръководство.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви след срещата, че решението изпраща много силен сигнал от Европа до режима на Асад.

Той потвърди, че Великобритания няма непосредствени планове да изпраща оръжия в Сирия, но добави, че отмяната на ембаргото дава възможност за гъвкавост на реакциите в бъдеще, ако ситуацията продължи да се влошава.


















Ройтерс


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване