05/29/13 21:11
(http://e-vestnik.bg/)

Дьо Гол и простотиите на съседите

Антон Митов. Снимка: личен архив

През април месец тази година българите от Тараклийския район на Молдова поискаха автономия. Нищо не знаех за тази държава, освен едно семейство молдовци, които случайно срещнах в Гърция на Халкидики миналата година. Бяха здрави, спортни и много задружни. Почиваха си по определен военен порядък. Закуска, плаж, обяд, следобеден сън, плаж, вечеря и свободна програма с Рицина.

През цялото време обсъждаха какво трябва да направят у тях. Харесваха им хотела, подредбата на градинката около басейна и начина, по който бе организирана почивката. Номерът на колата им бе – KUM001. С такъв номер е шефът на затвора. Руски маниер на индентификация на социалното ти положение.
През тази година българите поискаха автономия в Молдова. Под информацията за това желание в Интернет единият от коментарите бе от Македония. „Вие какво искате сега – да сте от Ванкувър до Владивосток, ли?”, гневно питаше човек, подписал се като Александър Македонски.

Този въпрос ме озадачи и накара да се разровя в Мрежата, защото фразата не е на „никнейма” „Александър Македонски”, а е идея на Дьо Гол за единно европейско пространство от Ванкувър до Владивосток.

И докато се ровех в Мрежата по Великден на къмпинг „Одисей”, Коринос, Катерини, моя колежка замина да изнася концерти при българите в Молдова.

Карта на Велика Македония, в която са включени и части от България, Гърция, Сърбия и Албания, публикувана на Facebook страницата на македонската телевизия Сител

Тя се върна от там силно разочарована, защото не са ги допуснали въобще да представят своя спектакъл и са ги изгонили към българите в Украйна. Там са били посрещнати чудесно и са преживяли незабравими моменти.
А аз, печейки се на плажа на Коринос, в сърцето на Македония, търсех повече информация за Молдова и българите, живеещи там.

Ето на какво попаднах:

Молдова е в списъка на „10-те непознати страни”, в търсенето на приключения. Това, което е предизвиквало необичайния интерес – е арменската църква в Кишинев. На интернет страницата на Академията на науките на Молдова пише, че дисхармонията между външната форма и структурата на пространството на църквата отдавна са загадка. Изследователите твърдят, че църквата е построена върху руините на молдовска църква от XVIII век, която е била разрушена по време на Руско-турската война, пише Noi.md.

В списъка на 10-те страни за приключение Молдова е на второ място, първото място е за Бутан – земята на драконите. След Молдова са – Мозамбик, Алжир, Гана, Албания, Боливия, Бирма, Исландия, Азербайджан.

В „търсене на приключение” разбрах, че Молдова много силно иска да влезе в ЕС, присъединявайки се към Румъния. Догмите на Либералната партия (тя най-силно поддържа тази идея) на Молдова са заложени някъде в началото на румънската историография, както и в невероятната сплав между либерално-демократическите и национал-социалистическите традиции на Западна Европа.

Румънската нация, според тези възгледи, не е формирана в продължение на една дълга и противоречива верига от исторически събития, които са довели до политически съюз на Влашкото (румънското) и Молдовското княжества през втората половина на ХIХ век, а са някакъв мистичен съюз между даките и разгромилите и поробили ги римляни.

Всички източно-романски народи от Истрия до Македония и от Балканите до Карпатите следва да се разглеждат, независимо от тяхната воля, като румънци. “Ние сме румънци и точка” – това е любимото мото на “президента на всички румънци по света”, на сегашния президент на Румъния Траян Бъсеску, безцеремонно присвоил за себе си правото да се намесва във вътрешните работи на съседни държави, териториите, обитавани от тези, които считат себе си (или който вярва на румънската дипломация ) етнически румънци.

Разбира се, че всички те трябва да бъдат преквалифицирани от румънските учебници ...

Публикувана на 05/29/13 21:11 http://e-vestnik.bg/17723/dyo-gol-i-prostotiite-na-sasedite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване