05/29/13 21:08
(http://e-vestnik.bg/)

Заболяване на президента изтощава Алжир

Твърде продължителното отсъствие на президента Абделазиз Бутефлика, заминал за лечение във Франция, може да предизвика сериозна политическа криза в Алжир. Очакванията за евентуална смяна на властта са съпроводени с надвиснала заплаха от дестабилизация и ислямизация на страната - една от ключовите държави в арабския свят. А тъкмо светското правителство на Алжир е смятано за най-решителния противник на мюсюлманските радикали, рязко засилили позициите си в региона след революциите в Тунис, Египет и Либия.* * *

Малцина се съмняват, че епохата на Абделазиз Бутефлика, несменяем лидер от 1999 г., вече приключва. Самият 76-годишен президент неведнъж е отправял сигнали, че не се кани да води борба за четвърти петгодишен мандат и ще излезе в оставка след президентските избори през 2014 г. Днес обаче експертите не изключват заболяването му да изтегли напред смяната на властта.

Преди месец алжирският държавен глава бе откаран в парижката военна болница Вал-дьо-Грас, а миналата седмица - прехвърлен в рехабилитационния център на френските въоръжени сили. Според официалната версия Бутефлика е прекарал микроинсулт, но мнозина алжирци са сигурни, че всъщност страда от рак на стомаха. Това потвърждават и документи, разпространени от Уикилийкс.

По липса на официални съобщения атмосферата в страната взе да се нажежава. Преди седмица бяха конфискувани тиражите на в. “Мон журнал”, излизащ на арабски и на френски език. Недоволството на властите бе породено от публикация, според която “Президентът се върна в Алжир, но е в дълбока кома”. Външният министър Мурад Меделси разпространи опровержение и обеща, че президентът “ще се завърне скоро здрав и читав”.

Народът обаче все по-малко дава вяра на официалните изявления. “Алжирците знаят, че президентът е болен. И болестта му едва ли ги вълнува тъй, както се тревожеха венецуелците заради Уго Чавес - коментира за “Комерсант” Мансурия Мокефи, шеф на центъра за изследване на Северна Африка и Близкия изток към Френския институт за международни отношения. - Хората се дразнят от ореола на секретност, от навика на властите да ги държат в пълно неведение. Ето един любопитен факт: през 1978 г. тогавашният президент Хуари Бумедиен бе на лечение в Съветския съюз и отпътува от Москва, колкото да умре в Алжир. Днес обаче държавният лидер се лекува в Париж, което е символично.”

При това положение очакваната смяна на властта става ключов въпрос. Решението зависи до голяма степен от това дали ръководството на страната ще успее да запази статуквото до президентските избори през 2014 г. или Алжир ще тръгне към предсрочно гласуване.

Както информира влиятелният в. “Уатан”, веднага щом президентът заминал за Париж, властовите структури, свързани с армията, започнали да подбират потенциални кандидати за висшия пост. Един от вероятните приемници - бившият премиер Ахмед Бенбитур, вече направил няколко обиколки из страната - експерти ги нарекли “предизборни”.

Аналитиците не са убедени, че смяната на властта ще мине спокойно, без да провокира политическа криза, която би засилила ислямистките позиции в страната. “Засега днешното правителство се справя с мюсюлманските радикали. Остава обаче рискът от политическа дестабилизация, а тя ще е добре дошла за ислямистите”, предупреждава Мансурия Мокефи.

До последно време Алжир единствен сред държавите в региона бе останал настрана от “арабската пролет”. В другите северноафрикански страни или бяха избухнали революции, свалили местните авторитарни светски режими (Египет, Тунис), или бе пламнала кръвопролитна гражданска война (Либия), или пък ислямистите бяха укрепили своите позиции с изборна победа (Мароко).

В Алжир обаче миналогодишните парламентарни избори уверено бяха спечелени от управляващия Фронт за национално ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване