05/29/13 21:08
(http://e-vestnik.bg/)

Кюрдистан - нов моден тренд в Диарбекир

Кюрдска жена край пътя. Снимка: мустафаозер

До неотдавна в Турция самото споменаване на думата Кюрдистан се наказваше с полицейско преследване и със затвор. Забранено бе дори използването в облекла или аксесоари на съчетания от цветовете зелено, червено и бяло, понеже това са традиционните цветове на кюрдите. Респективно и на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 г. води борба за автономия, отнела живота на 45 хиляди души досега, в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция.Но след като правителството на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган пое курс към помирение с кюрдите и най-вече след като ПКК започна да се изтегля от Турция по призив на своя лидер Абдуллах Йоджалан, изтърпяващ доживотна присъда затвор на остров край Истанбул, тези забрани де факто отпаднаха. Наскоро дори официална институция като тази на омбудсмана публикува на сайта си съобщение на кюрдски език, в което фигурират буквените знаци “w, x, q”.

Тези букви не присъстват в използваната от турците латиница и са смятани за забранени в Турция. Официално не е позволено и да бъдат използвани в кюрдски имена. По тази причина решението на омбудсмана бе изтълкувано като знак за фактическо преодоляване на забраната, с която се сблъскват кюрдските общини, когато поставят на паркове и улици имена на кюрдски език.

До идването на власт на Партията на справедливостта и развитието през 2002 г. върху употребата на кюрдския език в Турция се прилагаха още по-строги рестрикции, а езикът бе забранен в образованието и медиите. През изминалото десетилетие бяха осъществени реформи за разширяване на правата на кюрдите. В последно време обаче проявленията на освобождаването от някогашните табута изглеждат още по-забележими.

В Диарбекир, централен град в Югоизточна Турция, смятан за неофициалната столица на кюрдите, кюрдските мотиви се превърнаха в нов тренд в модата на региона. По витрините на магазините и бутиците в Диарбекир масово се излагат фланелки и аксесоари с надписи Кюрдистан. Новата кюрдска мода конкурира традиционните и много популярни фланелки и спортни екипи на големите футболни клубове “Бешикташ”, “Галатасарай” и “Фенербахче”.

Върху фланелките е стилизирано знаме в червен, бял и зелен цвят със слънце по средата. Именно така изглежда флагът на автономната област Иракски Кюрдистан, където кюрдите, разделени на територията на Турция, Сирия, Ирак и Иран, се радват на най-голяма самостоятелност.

Тениските с надписи “Кюрдистан” се разпродавали като топъл хляб в Диарбекир, като интересът към тях бил най-голям от страна на по-младите хора, твърдят осведомени. Цената на една фланелка е 10 турски лири. Нищо чудно, ако скоро в Диарбекир се сформира и футболен клуб под името “Кюрдистан”, коментират граждани.

Друга новост е, че на много места в Диарбекир са окачени плакати на личности, известни като лидери на кюрдските бунтове срещу турската държава.

Най-новото отваряне към кюрдите на правителството даде възможност и за пръв път тази година с разрешението на турската държава в Диарбекир на 21 март да бъде празнувана кюрдската Нова година Невруз. В празненствата, на които бе прочетен историческият призив за мир от Абдуллах Йоджалан, който поиска от бойците на ПКК да сложат оръжие и да напуснат територията на Турция, участваха над един милион кюрди.

Кюрдските бойци вече започнаха да напускат Турция, за да се настанят в базите на ПКК в Северен Ирак - процес, който се очаква да отнеме няколко месеца. Оръжията в Югоизточен Анадол, който в продължение на десетилетия беше постоянна сцена на кръвопролитни сблъсъци между членовете на ПКК и служителите на турските сили за сигурност, в последно време също са затихнали. По пътя към траен мир обаче има и още много малки стъпки, които да демонстрират добрата воля и на двете страни.

Една такава крачка направи турската държавна телевизия ТРТ с решението си да спре популярен турски сериал, което, ...

Публикувана на 05/29/13 21:08 http://e-vestnik.bg/17716/kyurdistan-nov-moden-trend-v-diarbekir/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване