05/29/13 12:36
(http://www.klassa.bg/)

Разработват универсална ваксина срещу всички болести

Учените откриха в мембраните на микроорганизмите, предизвикващи развитието на различни тежки заболявания, вещество, което може да стане мишена на универсална ваксина, която може да обезпечи защита на целия организъм от много заболявания, пише в статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Това е забележителна възможност да се приложи едно действащо вещество за борба с такова огромно количество различни микроорганизми, в това число и тези, които провокират гонорея, малария и туберкулоза. Но дали ще може получената ваксина да унищожи всички тези патогенни микроорганизми, ще узнаем след като тестваме самите антитела, а след това и ваксината върху хора», обяснява Джералд Пир, ръководител на изследването, цитиран от "Знание".

Повечето бактерии са защитени от външната среда от специални слизести мембрани – капсули. Имунната система на заразения организъм разпознава бактериите по състава на техните капсули. В тази връзка ваксините против пневмококи и други се изготвят от техните капсули, но това съвсем не е универсално решение.

Специалисти от Женската болница „Бригам” в Бостън съвместно с техни колеги от различни страни успяха да открият, че компонентът на бактериалната капсула - полизахаридът PNAG, който вече е известен на учените, се среща в значително по-голям брой микроорганизми, отколкото се смяташе по-рано.

Борещите се с бактериите естествени антитела, съдържащи в своята мембрана PNAG, присъстват в организма, както на човека, така и на другите бозайници. Но това е недостатъчно за ефективната защита на целия организъм. Именно поради това учените създадоха антитела, притежаващи чувствителност към PNAG, които успешно убиват микроорганизмите. При въвеждането на компонента в опитни мишки, антителата успешно защитавали животните от бактерии от най-различни видове, включително менингококи, стрептококи и т.н. Методът на терапия, предвиждащ използването на тези антитела, вече е бил успешно тестван върху доброволци. Изпитанията ще продължат и през 2014 г.


Copyright © CROSS Agency Ltd.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване