05/29/13 07:25
(http://www.klassa.bg/)

Скандал преди среща в Охрид заради Косово

Президентката на Косово Атифете Яхяга е възмутена, че страната й не е сред поканените на планираната за 1-2 юни годишна среща в Охрид на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (SEECP). Косово никога не е била канена във формата на SEECP, тъй като пет страни от организацията не признават бившата сръбска провинция за държава.

През 2008 г. Прищина обяви едностранно независимостта си от Белград. Но досега Сърбия, Гърция, Румъния, Молдова и Босна не са признали независимостта на Косово. Специално против участието на предстоящата среща са били Сърбия и Босна. Представители на Македония се обясняват, че е извън техните правомощия да поканят Косово, тъй като тя не е страна-членка на процеса. Заради отношението към Прищина албанският президент Буяр Нишани каза, че няма да присъства на форума. "Решението е безпрецедентен акт срещу споразуменията, принципите и духа на диалог и сътрудничество в региона", гласи коментар на албанския държавен глава, разпространен от кабинета му.
Тирана и Прищина твърдят, че изключването на Косово от форума в Охрид е в противоречие с постигнатото на 19 април с посредничеството на ЕС споразумение между Сърбия и Косово за подобряване на отношенията. В Белград Александър Вулин, който отговаря за отношенията с Косово, уточни, че не само Сърбия, но още Румъния и Босна са били против присъствието на представител на Прищина в Охрид.
До момента над 90 страни по света, вкл. България, са признали косово за независима държава.
















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване