05/29/13 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Съдят Карлос Чакала без адвокати и без него

Процесът на венецуелеца Карлос Чакала, легендарна фигура на международния тероризъм, продължи в Париж без адвокатите му и без него.
"Не искахме да се правим на адвокати" обясни пред АФП Ме Санжай Мирабо, един от тримата защитници на Карлос, определени от първия ден на апелативния процес - 13 май.
Самото дело втора инстанция срещу Карлос Чакала започна в Париж също в отсъствието на адвокати на обвиняемия, тъй като той поиска от тях да не присъстват на заседанието. Той е съден за четири атентата, извършени преди 30 години.
"Забраних на адвокатите ми да дойдат да ме защитават", заяви 63-годишният тогава Карлос на френски при откриването на дебатите в Специалния апелативен наказателен съд в Париж.
Нито двамата френски защитници на Карлос, Изабел Кутан-Пейр и Франсис Вюймин, нито чуждестранните адвокати, които той пожела да пледират в негова защита, не се явиха пред съда. "Това не е насочено срещу съда..., нямам никакво намерение да саботирам процеса", заяви тогава венецуелският обвиняем, който е недоволен от отказа на венецуелските власти да поемат разходите по защитата му по време на делото, което ще продължи до 26 юни. Той смята това за саботаж.
Трима млади адвокати след това бяха назначен да защитават вече 64-годишния обвиняем. Те бяха принудени да навлязат в движение в огромното 82-томното дело.
Във вторник адвокатите решиха да напуснат делото, твърдейки не са в състояние да осигурят подходяща защита на Карлос при тези условия, съобщи Мирабо.
Ние сме там, за да защитаваме, отказват ни. Това противоречи на професионалната етика на адвоката, на магистрата, на правилата на съдебния процес в Републиката /Франция, бел.ред./", заяви Санжай Мирабо.
На два пъти им бе отказвано отлагане на съдебния процес от една до две седмици, за да разгледа случая.
След решението на адвокатите, Карлос също изрази желанието си да не присъства на делото и бе изведен от съдебната зала, заяви Мирабо.
Съдебният кодекс предвижда, че процесът може да продължи в отсъствие на обвиняемия, ако той не е там по собствено желание.
Карлос е съден на втора инстанция за четири атентата, извършени във Франция през 1982 и 1983 г., при които загинаха 11 души, а около 150 бяха ранени. През декември 2011 г. френското правосъдие го осъди на доживотен затвор.
Процесът продължи вече и без Карлос.


















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване