05/30/13 14:42
(http://www.klassa.bg/)

EК предлага отпадане на роуминга след две години


Законодателен „пакет“ във връзка с премахването на роуминга в Европа през 2014 г. ще представи еврокомисарят по новите технологии Нели Крус. Това свое намарение тя обяви в реч пред Европейския парламент, съобщи АФП.

"Искам да можете да се обърнете към вашите избиратели и да им кажете, че сте успели да сложите край на таксите за пътуване", наричани също "роуминг", т.е. допълнителното заплащане, прилагано от мобилните оператори за използването на мобилен телефон, смартфон или таблет в чужбина, посочи тя.

Крус ще предложи законодателен “пакет”, включващ и разпоредби за гарантиране на свободен достъп на гражданите до интернет, гарантирайки неутралността на мрежата, а също и други разпоредби за борба с кибер престъпността. Целта е “пакетът” да бъде приет от Европейския парламент и от Съвета, който представлява държавите-членки, около Великден 2014 г., т.е. преди изборите за ЕП. Така той ще може да влезе в сила през 2015 г. или 2016 г., заяви говорителят на Крус.

"Пазарите трябва да работят, апаратите трябва да работят, мрежите трябва да работят и инвестициите трябва да се правят. Не можем да си позволим да запазим многобройните и изкуствени препятствия, които съществуват в момента", посочи Крус.

Върху тарифите за роуминг в Европа вече беше поставен “таван”. Така тарифата за търсене на данни (интернет сайтове, приемане и изпращане на имейли и снимки) върху мобилни телефони и таблети в ЕС може да бъде максимум 70 евроцента за мегаоктет от 1 юли 2014 г. “Таван” има и за цената на входящите и изходящите телефонни обаждания, както и за есемес-ите. От 1 юли 2014 г. максималната цена ще бъде 19 евроцента за входящо и 6 евроцента за изходящо обаждане и за есемес-и.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване