05/30/13 09:15
(http://www.klassa.bg/)

Екстремисти няма да диктуват отношенията ни с Македония

Това е работа на г-н Орешарски, каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред Нова телевизия в отговор на въпрос кой ще бъде вторият вицепремиер.
Но допълни, че няма да бъде овакантено мястото на посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева, чието име се спряга за втори вицепремиер.
Той припомни, че Конституционния съд е отрязал решението на бившия външен министър за отзоваването на българските посланици, сътрудници на ДС. Вигенин допълни, че той е бил против също, но подчерта, че това не е основна тема в неговата работа като министър. Първият български дипломат вярва, че не би имал проблем по този въпрос и с президента Росен Плевнелиев. Вигенин посочи, че ще работи за подмладяване състава на МВнР. Освен това каза, че България трябва да определи приоритетите си по ясно във външната политика. Според него, една от основните задачи е политиката спрямо Западните Балкани, включително и към Македония. Той беше категоричен трябва да се подпише договора за добросъседство с Република Македония и това е първото нещо, с което ще се занимава, като още днес е свикал работна група по този въпрос. Вигенин подчерта, че трябва максимално да се разширят отношенията с Македония, не само по отношение на този договор. Няма да се допуска екстремисти от страна Македония и България да определят политиката между двете страни. По повод на паметниците в Скопие, Вигенин каза, че те са само доказателство за общата ни история.
В понеделник ще се срещна и обсъждам въпроса за ролята на Хизбула в атентата в Бургас. Предишното ми качество на евродепутат не ми даваше възможност да имам пълна информация по този въпрос. По него, както знаете най-много изказвания правеше по този въпрос бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Трябва добре да се огледат нещата съвместно с партньорите ни от ЕС дали само на базата, евентуално на атентата в Бургас може да се направят тези изводи за Хизбула, сподели Вигенин





















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване