05/30/13 13:57
(http://www.klassa.bg/)

Здравният министър не иска забраната за пушене да пада

Моето лично мнение като лекар и като непушач, е против либерализирането на забраната за тютюнопушенето, но Народното събрание има последната думата". Това каза новият здравен министър Таня Андреева по повод намеренията на новото управление да либерализира режима, съобщава Агенция „Фокус”.

От Министерството на здравеопазването няма да излезе такова предложение. Това е основно въпрос на законодателна инициатива. Нямам никакво намерение да оказвам под каквато и да е форма или да приканвам депутатите за това, каза здравният министър.

Тя посочи, че най-важните неща за Министерството на здравеопазването са в посока на Спешната помощ. По думите на Андреева трябва да бъдат направени промени, които да мотивират кадрите в Спешната помощ да работят там, защото техният труд е много отговорен и стресов.

Аз съм изключително доволна от решението, което днес взе Народното събрание за инкриминиране на посегателството над медицински специалисти. Следващото много важно нещо е да подсигурим достатъчно добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на тяхното заплащане, специализацията на лекарите, категорията на труд. Те трябва да работят в достойни условия на труд и в среда, която изисква тяхната компетентност, каза министър Андреева.

На въпрос с колко ще се увеличат заплатите на работещите в Спешната помощ министърът заяви, че не може да се ангажира с конкретна цифра и предстоят разговори с министъра на финансите. Световната банка ще разработи стратегия във връзка със Спешната помощ. Вероятно по нея ще получим около 300 млн. лв., които изцяло ще бъдат инвестирани в Спешната помощ, уточни Андреева. По думите й средствата няма да са само за увеличение на заплати, а ще се дадат за линейки, оборудване, квалификация на лекарите. Това ще стане през следващата година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване