05/30/13 16:15
(http://www.hsnovini.com/)

Инспекцията по труда чака експертиза за загиналия край село Клокотница

Красимира Стоянова от “Инспекция по труда”-Хасково даде подробности по случая със загиналия край село Клокотница работник

Проверка извършена от служители на Инспекция по труда- Хасково е установила вероятната причина за смъртта на 52-годишния Янко Петев, който почина при инцидент на асфалтовата база  край село Клокотница в началото на месец май. Все още от трудовата инспекция очакват експертиза дали в кръвта на Петев е имало наличие на алкохол.

След като получават сигнал от служителите по охраната на труда в предприятието, в което се е случила трудовата злополука, инспекторите са посетили мястото, за да установят причините за случилото се. При пристигането си, те заварват Янко Петев с рана на главата, паднал по лице между две цистерни, намиращи се на височина около 3 метра, като около него е имало голяма локва кръв.

“Относно причините за злополуката мога да кажа, че г-н Петев най-вероятно качвайки да погледне от площадката на едната цистерна нивото на нейното съдържание, вместо да слезе по обезопасената стълба, е решил да премине по ръчно поставена дъска, която не е обезопасена и тъй като той е бил с летни обувки, които не са работни и се плъзгат, най- вероятно се е подхлъзнал и е паднал. Загиналият не беше с каска и най- вероятно това също е допринесло за удара и травмата, която е получил. Когато го намерихме нямаше видими белези за изгаряния от битум, просто битума е бил в по- изстинала фаза, когато е обхванал цялото му тяло”, съобщи главния експерт в “Инспекция по труда”- Хасково Красимира Стоянова.

Тя заяви, че все още се изчаква експертиза дали загиналия е употребил алкохол преди злополуката. Тя допълни, че фирмата за която е работел загиналия е изрядна. Работодателят е провел необходимия инструктаж и е осигурил  всички необходими предпазни средства. Красимира Стоянова съобщи, че НОИ ще изплати обещетение на семейството на Янко Петев, в размер на две негови заплати. Дали застрахователят обаче също ще плати зависи от самия него, след като се запознае с експертизата за наличие на алкохол в кръвта.

По отношение на статистиката с нарушения през месец април от Инспекцията по труда заявиха, че за периода са извършени 159 проверки и са констатирани 655 нарушения. Съставени са актове в 53 от случаите. Само 6 от актовете са за наемане на работници без трудов договор, което е продължение на тенденцията за спад на нарушенията от този тип. 26 са влезлите в сила през април наказателни постановления на обща стойност 38 200 лева. Най- много от тях са в сферата на строителството и са за неизплатени заплати.

Подробности в новините на ТВ Рекординг.

Младен Желязков

 

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване