05/30/13 10:55
(http://e-vestnik.bg/)

Кой прави по-голям цирк в парламента – Борисов или Сидеров? И каква точно е коалицията?

Валят коментари, че има нова тройна коалиция „БСП – ДПС – ”Атака”. Основанията са, че Волен Сидеров се регистрира за гласуване в парламента, с което даде възможност да се получи кворум и така БСП и ДПС да съставят правителство.

Тази теза има някои дефекти.
През 2009 г. имаше коалиция ГЕРБ – „Атака” - „Синята коалиция” – РЗС и никой не видя в това нещо нередно. Сега Сидеров не гласува „за” правителството, нито хора от „Атака” участват в него. През 2009-2011 Сидеров подкрепи ГЕРБ много по-категорично, отколкото сега помогна на БСП-ДПС. Дори, след като сините и РЗС по-късно оттеглиха подкрепата си за ГЕРБ, в някакъв период Борисов управляваше в негласна коалиция с „Атака”. После открадна 10 депутати от „Атака”, купи и политическата проститутка Яне Янев и хората му, и реши, че може да управлява и сам. Е, сега си сърба попарата, да не се чуди защо „Атака” е против ГЕРБ.

Друг дефект на обясненията за сегашната ситуация със Сидеров и БСП - ДПС е, че някак се приема за нормално ГЕРБ и Борисов да не се регистрират в залата за гласуване. Защо? Ако той се регистрира и гласува против правителството, то ще бъде избрано. Ами ГЕРБ не са ли се заклели като народни представители? В деня, в който гласуваха правителството, ГЕРБ и Борисов три пъти излизаха от залата и не се регистрираха за гласуване по една или друга точка.

Сидеров ли прави по-голям цирк или Борисов? Стана смешно – Борисов излиза с ГЕРБ извън залата, за да няма кворум, и казва: „По-добре такова правителство, отколкото без”. Това не е ли параноя? Или може би шизофрения – само психиатри могат да уточнят. И пак, докато не се регистрира за гласуване, Борисов обяснява, че вратата му за Орешарски била отворена, че ГЕРБ можел да помогне на БСП да състави правителство, за да не се налага да очаква помощ от „Атака”. Лидерът на ГЕРБ надскача границите на демагогията, граничи с диагноза.

Така – националистът с неонацистки тежнения Сидеров се показа по-отговорен и по-малък демагог от десния Борисов, който е член на Европейската народна партия.

Сегашното т. нар. дясно няма големи шансове при едни нови избори до 2-3 месеца. Но с това мислене, което не се променя, със сигурност няма бъдеще и при избори след 2-3 години. Защото, докато тук се чуват оценки за коалиция „комунисти-турци-националисти”, „Файненшъл таймс” цитира оценки за Орешарски като „българския Марио Монти”, а не като руски агент. Оценките на западните медии са умерено положителни, а котировките на българските ценни книжа и застраховките по тях леко мръднаха в положителна посока.

…Като помислиш - Орешарски е от СДС, Бисеров и Данчо Ментата - от СДС, Сидеров - от СДС, сега в новия кабинет има хора от СДС и от ГЕРБ. Като не могат да се обединят в дясно, ще управляват така… :)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване