05/30/13 05:56
(http://www.klassa.bg/)

НАСА представи нов, футуристичен двигател

Щатската аерокосмическа агенция НАСА публикува снимка на своя нов слънчево-електрически двигател, който ще задвижва бъдещите космически сонди с помощта на струя от йони на газа ксенон.

Въпросното устройство изглежда по холивудски футуристично благодарение на синята светлина, която възбудените атоми на ксенона излъчват. Обмисля се то да бъде част от инициативата на НАСА да прихваща малки астероиди, които минават покрай земята и да ги улавя в стабилна околоземна орбита. В последствие тези парчета скала ще могат да бъдат посетени и изучени от астронавтите

Често споменавано в научнофантастичните романи, задвижването благодарение на снопове от йони е един от най-ефективните познати начини да се пътува в космоса. Ефективността с която подобни системи оползотворяват горивото и електричексата енергия позволяват на космическите апарати да пътуват по-далеч и по-бързо отколкото с която и да е доспътна в момента технология за задвижване, твърдят от НАСА.



















Георги Георгиев


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване