05/30/13 15:17
(http://e-vestnik.bg/)

Путин иска интеграция в постсъветското пространство

Колаж: иносми

Неформална лидерска среща на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) се проведе в казахстанската столица Бишкек. Обединил шест държави от бившия СССР, този военен съюз е призован да се бори срещу вътрешни и външни заплахи, а една от тях вече е назряла - догодина американците изтеглят войските си от Афганистан и по южните граници на ОДКС ще стане горещо, пише “Комсомолская правда”.

ОДКС - един вид НАТО за ОНД, се събра на среща “без вратовръзки”, за да обсъди изтеглянето на истинското НАТО от Афганистан. Руският президент Владимир Путин изрази съжаление и загриженост поради риска да се активизират екстремистките организации, а наркотрафикът да се засили. Московската делегация не крие, че може да избухне и гражданска война, посочва “Московский комсомолец”.

Путин представи в закрит режим предложенията на Русия в тази връзка. Сред основните руски инициативи е създаването на държавна корпорация за развитие на Централна Азия. Според шефа на федералната служба за борба с наркотрафика Виктор Иванов корпорацията ще ангажира населението в близки до Афганистан страни от ОНД и така ще го отклони от участие в незаконната наркотърговия, напомня вестникът.

Западната коалиция, напускаща проблемната държава, не се тревожи особено от проблема с наркотрафика, коментира военният политолог Василий Белозеров.

“Неотдавна американски офицер по връзките с обществеността, запитан за маковите ниви, заяви, че ако (войските на САЩ) се борят с тях, ще си развалят отношенията с жителите на Афганистан” - разказва експертът. Според него, откакто коалицията се намира в страната, производството на хероин е нараснало десетки пъти. “Ако пък си тръгнат оттам, срещу всичко това ще трябва да се борят онези, които се намират най-близо. На първо място държавите от Централна Азия и Русия”, добавя руският аналитик.

Според генералния секретар на ОДКС Николай Бордюжа в Бишкек са взети “конкретни решения за военната съставка, за съдействие на афганистанските власти, осигуряване на стабилност” с цел да бъдат намалени отрицателните последици от евентуално влошаване на обстановката в Афганистан, отбелязва “Росийская газета”.

“Срещите на върха на ОДКС обикновено не блестят с откритост. Вчерашната блестеше със закритост дори на фона на обикновените”, констатира “Комерсант”, чийто кореспондент не успял да получи от лидерите коментар защо отсъстват двама от държавните глави на страните членки.

ОДКС включва Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, но “Бишкек не дочака арменския президент Серж Саркисян и беларуския президент Александър Лукашенко”, “закъснели дотам, че просто не пристигнаха”, пояснява изданието.

Член на киргизстанската делегация заявил, че страната “дори не се надявала да види” Лукашенко, след като Беларус дала политическо убежище на бившия лидер на Киргизстан Курманбек Бакиев и семейството му, за чието експулсиране Бишкек настоява от години. Лукашенко явно не е искал да изслушва тези искания “в родината на героя, подслонен от него с всички почести в Беларус”, пише “Комерсант”.

Арменският лидер Серж Саркисян, чиято страна “не се намира опасно близо до Афганистан”, пък отклонил поканата заради вътрешни проблеми. “Само това дори показва колко държат на ОДКС страните членки. Поне докато там не се обсъждат техни лични проблеми”, добавя всекидневникът.

Междувременно “реставрацията на съветското пространство върви трудно”, при все че Митническият съюз (МС - Русия, Беларус и Казахстан) се кани да приеме нови членки, пише “Независимая газета”.

Програмата на Путин в Казахстан включва и заседание на МС. На редица срещи в Бишкек ще се обсъждат условията за влизане на Киргизстан и Украйна в организацията и създаването на Евразийски икономически съюз до 1 януари 2015 г.

Предвидени ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване