05/30/13 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Цацаров: Прокуратурата започва наказателно преследване срещу Цветанов

Прокуратурата започва наказателно преследване срещу бившия вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.
По думите му искането за сваляне на имунитета на Цветанов е внесено в Народното събрание в четвъртък сутринта, оттук нататък предстои да бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба заради драстичните и системни нарушения при подслушването в МВР.
Прокуратурата не повдигна по-рано обвинение срещу Цветанов заради кандидат-депутатския му имунитет. Още в самото начало на скандала с подслушванията бившият вътрешен министър се кълнеше, че няма нищо общо с незаконните СРС-та.
Днес главният прокурор обаче потвърди, че в разследването са събрани достатъчно доказателства в подкрепа на тезата, че в МВР се е подслушвало без всякакъв контрол.
„В искането до Народното събрание е визирано конкретното обвинение, съобразно изискванията на закона - т.е. т. нар. допустителство по служба - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършват престъпление. Конкретните длъжностни лица, които се визират, са за инкриминирания период лицата, заемали длъжността директори на СДОТО", обясни Цацаров.
„Самата проверка още в началото показа, че липсата на каквито и да било правила по отношение работата на мобилните екипи за негласно наблюдение и подслушване е пълна предпоставка за извършване на нерегламентирани действия. Имам предвид използването на специални разузнавателни средства", каза още главният прокурор.
 Нямам притеснение, невинен съм, работил съм в интерес на държавата.
Това заяви в парламента народният представител Цветан Цветанов, след като главният прокурор съобщи, че е внесъл в парламента искане за сваляне на имунитета на зам.-председателя на ГЕРБ. „Всичко, което съм правил като министър на вътрешните работи, е да се ръководя от интересите на държавата и да се боря срещу тежката трансгранична престъпност", защити се Цветанов.
Той се позова и на доклади на европейските партньорски служби, както и на самооценката си, че работата му е довела до видими резултати.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване