05/31/13 06:40
(http://offnews.bg)

Волен внесе закон, връщащ цигарите в кръчмите

Волен Сидеров Снимка: БГНЕС

Дни след като новата здравна министърка Таня Андреева се обяви за “либерализиране на забраната за пушене на обществени места”, лидерът на “Атака” Волен Сидеров внесе законопроект, отменящ сегашната пълна забрана.

Законопроектът е за изменение на Закона за здравето. Внесен е от депутатите Волен Сидеров, проф. Станислав Станилов, Деница Гаджева, Маргарита Николова, Калина Балабанова, Миглена Александрова.

С него се връща режимът, при който може да се пуши в:

- залите в дискотеки, ресторанти, барове, бистра, кафенета;

- обособени помещения в сградите на летищата;

Забранява се в тези тези помещения да влизат младежи, ненавършили 18 години. В същото време се разрешава през нощта, без никакви ограничения и помещения, да се пуши в дискотеки, барове, кръчми. Законът не дава яснота как ще се процедира в този случай с клиентелата под 18 г.

Ако заведението е с площ под 70 км. м., собственикът ще избира дали то да е за пушачи или за непушачи. Това трябва да се обявява чрез интернет страницата му, в справочници, каталози.

Отменя се забраната на работните места да няма отделно помещение за пушене. 

Депутатите мотивират връщането на стария режим с “нарастване на безработицата с поне 30 хил. души, които собствениците на заведения за обществено хранене бяха принудени да уволнят заради намаления оборот”.

Приходите в бюджета заради пълната забрана се свили с 300 милиона, което намалило “възможността на държавата да подкрепя своите граждани”, пишат вносителите в мотивите към законопроекта.

Народните избраници твърдят още, че забраната нарушавала правата на гражданите на Република България “по смисъла на възможността сами да определят своя начин на живот”.

Статията "Волен внесе закон, връщащ цигарите в кръчмите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване