05/31/13 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Готвят ново дело срещу Ходорковски, експерт напуска Русия

Михаил Ходорковски в съда. Снимка: от тв екрана

Оставката на виден руски икономист се свързва с трето дело срещу бившия петролен магнат Михаил Ходорковски. Всички водещи издания в Русия коментират оставката на Сергей Гуриев, ректор на Руското икономическо училище, и заминаването му от страната, информира Би Би Си. Руското федерално следствие вчера потвърди, че Гуриев, подал оставка предния ден, е бил разпитван в рамките на второто дело за “Юкос”, пише “Комерсант”. “Юкос” бе компания на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, излежаващ присъда за финансови измами.

“Неофициално свързват оставката на Гуриев с претенции от страна на Следствения комитет и с участието му в експертизата по повод второто дело за “Юкос”, осъществена от президентския съвет по човешките права. В доклада, публикуван през 2011 г., експертите стигат до извода, че присъдата над Михаил Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев е била “погрешна”, посочва вестникът.

Гуриев бе сред шестимата руски експерти, анализирали по настояване на Дмитрий Медведев - тогава президент, второто дело срещу Ходорковски и Лебедев през 2011 г., след влизане в сила на присъдите. Експертите почти единодушно признаха, че няма основания да се търси отговорност от двамата, уточнява “Ведомости”.

Гуриев не коментира слуховете и твърди, че прекарва отпуска си в чужбина, пише “Комерсант”. Агенция “Прайм” цитира негови думи във Фейсбук от сряда: “По-добре да съм в Париж, отколкото в Краснокаменск” (където е излежавал част от присъдата си Ходорковски). Впоследствие текстът бил свален.

Според Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин, оставката и заминаването на Гуриев нямат нищо общо с политическите събития в Русия.

В материала се цитират високи оценки за дейността на Гуриев като експерт на властта от страна на руски министри и на премиера Дмитрий Медведев. Опозиционерът Алексей Навални пък заявил, что Гуриев го подкрепял и “открито финансирал” неговия Фонд за борба с корупцията.

Оставката и заминаването на Сергей Гуриев може би са предизвикани тъкмо от неговата “експертиза по делото срещу Ходорковски и пряката подкрепа за Навални”, смята политологът Алексей Макаркин.

“Независимая газета” цитира научния ръководител на руското Висше училище по икономика Евгений Ясин, който нарича Гуриев “един от най-добрите, ако не и най-добрият икономист в страната”. “Недопустимо е да се държат така с един голям учен. Това е удар по международния престиж на Русия”, заявява специалистът.

В Русия е опасно да изразяваш открито позицията си, но по-добре е хората да казват истината, отколкото да мълчат. “Иначе рискуваме да изгубим страната си”, коментира бизнесменът Константин Бабкин.

Слуховете във връзка с Гуриев неслучайно станаха “мегасензация”. Досега от Русия си заминаваха завинаги подследствени бизнесмени, понякога културни дейци, недоволни от порядките в страната, но не и либерални икономисти, пише аналитикът Борис Межуев в “Известия”.

След отрицателното експертно мнение на Гуриев по повод втората присъда на Ходорковски икономистът “може да бъде обвинен, че е възпрепятствал правосъдието, а бившият олигарх е застрашен от трето наказание с лишаване от свобода” - това е причината бившият ректор да напусне Русия, смята “Ведомости”.

Самият Сергей Гуриев, който критикува политиката на президента Владимир Путин, заяви, че е бил принуден да напусне Русия заради опасенията си, че ще бъде вкаран в затвора по измислен повод, предаде Асошиейтед прес в петък.

Гуриев каза пред агенцията, че с емигрирането ще избегне натиска заради новото криминално разследване около бившия олигарх Михаил Ходорковски, който сега е в затвора.

Гуриев бе сред шестимата руски експерти, анализирали по настояване на Дмитрий Медведев - тогава президент, второто дело срещу Ходорковски и Лебедев през 2011 г., след влизане в сила на присъдите. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване