05/31/13 21:49
(http://e-vestnik.bg/)

Италианските консерватори омекват за гей браковете

ДПА

Берлускони с водещи от неговите телевизии. Снимка: от тв екрана

Италианските консерватори са свикнали да бъдат предвождани от Силвио Берлускони - седемдесет и шест годишен мъж, срещу когото се води дело за платен секс с тийнейджърка и който в миналото се хвалеше с плейбойските си умения и отправяше презрителни коментари към хомосексуалистите.

Преди три години той стана мишена на остри критики, след като се опита да се пошегува, казвайки, че “по-добре е да имаш слабост към красиви момичета, отколкото да си гей”.

Но сега в партията му “Народ на свободата” започва да се дискутира темата за правата на еднополовите двойки, които в Италия не са защитени от закона, тъй като страната е една от последните в Европейския съюз отказващи да признаят гражданските съюзи и гей браковете.

“Аз не разбирам, наистина не разбирам, защо (братя) католици трябва да водят битки срещу онези, които призовават към признание за еднополовите двойки”, каза през уикенда координаторът на “Народ на свободата” Сандро Бонди.

Изказването му идва на фона на ожесточени спорове във Франция относно легализирането на гей браковете и веднага след доклад от паневропейската асоциация ИЛГА-Европа (ИЛГА - Международна Асоциация на Лесбийки и Гейове), която поставя Италия и България на дъното на класацията на страните от ЕС, спазващи правата на хомосексуалистите.

Думите на Бонди бяха провокирани от публикувано писмо в лявоцентриския в. “Република”, в което 17-годишен гей заявява, че пише като “последна алтернатива преди самоубийство”, оплаквайки се, че “не всички имат късмета да са родени хетеросексуални”.

Председателят на долната камара на парламента Лаура Болдини също отговори на тийнейджъра, предлагайки да се срещне с него и заявявайки, че “наистина се надява” скоро законодателите да приемат закон, който да направи хомофобията криминално престъпление.

И други членове на “Народ на свободата” - като бившите министри Джанкарло Галан и Стефания Престиджакомо - също подкрепиха позицията на Бонди. “Време е хомосексуалистите също да получат (пълните) права на италианското гражданство”, каза Галан.

В момента гейовете в Италия не се радват на същите права като хетеросексуални съпруга или съпруг, например при разпределяне на наследство; на тях дори може да им бъде отказано да посетят като член на семейството партньора си, ако той се намира в критично състояние в болница.

Миналият месец председателят на Конституционния съд Франко Гало заяви, че забраната за гей браковете е законна, но че еднополовите двойки ” все пак имат фундаменталното право да се сдобият със законно признание на техния стабилен съюз, включващо съответстващите права и задължения”.

Италианската общественост изглежда е готова да приеме промени в семейния закон, опълчвайки се на стереотипите на мъжко-доминираното общество, което е постоянен обект на силното влияние на Католическата църква.

Два южни региона, Апулия и Сицилия, избраха открити гейове за свои губернатори, и двамата представители на левицата, докато през януари изследване на инситута Юриспес показа, че 77 на сто от италианците подкрепят легализирането на гражданските съюзи.

Данни на националния институт по статистика Истат също сочат за криза в традиционните семейни норми. Разводите са се увеличили повече от двойно: от 80 за 1000 брака през 1995 г. до 182 през 2011 г., обявиха в понеделник от базираната в Рим агенция.

Засега обаче не е още ясно дали призива на Бонди ще получи по-широка подкрепа. От прокатолическото крило на партията му му обърнаха гръб, а Берлускони все още не е коментирал случая, показвайки, че не го смята за преоритет.

Докато беше начело на страната през 2008 г. двама от тогавашните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване