05/31/13 15:29
(http://www.klassa.bg/)

КНСБ поиска от кабинета "Орешарски" милиони за заплати, пенсии и майчински

КНСБ настоява за спешно увеличение на минималната работна заплата на 340 лв. от 1 юли тази година, обяви синдикалният лидер Пламен Димитров в Хасково след откриването на детския етнофестивал в града.

От организацията искат и спешно увеличението от 1 юли на обезщетението за отглеждане на малко дете до 2 г. на 310 лв. , което ще струва на бюджета 17 млн. лв. за второто шестмесечие на годината, но ще подпомогне 41 000 майки.

КНСБ настоява и за еднократна диференцирана надбавка върху пенсиите до 200 лв. с между 20 лв. и 50 лв., за което ще бъдат необходими 30 млн. лв. 41 млн. лв. пък би струвала мярка, с която да се осигурят по 50 лв. на всички пенсионери с пенсии до 200 лв. включително.

Въпреки заявките на новото правителство за засилване на социалните мерки, които се изразяват основно в увеличение на еднократните помощи за първокласници и по-широк достъп до енергийни помощи, е спорно дали тези предложения на КНСБ ще бъдат разгледани.

В първия си ден като премиер Пламен Орешарски заяви, че очаква неизпълнение на бюджета за 2013 г. с поне 1 млрд. лв. и ограничени възможности за съкращаване на разходната част.

В интервю в „Шоуто на Слави” по bTV той изказа мнение, че няма основание за промяна на данъчната система в България, с което потвърди, че засега плоският данък няма да бъде сменен с подоходно облагане.

Въпреки това от КНСБ продължават да настояват за въвеждане на необлагаем минимум до размера на бъдещата минимална заплата от 340 лв. с аргумента, че „това ще остави в джоба на работещите допълнително между 30 и 34 лева”.

Синдикатът ще настоява за изплащане на добавка от по 30 лв. на месец към обезщетенията за безработица с размер до 200 лв. месечно, както и по 30 лв. за всеки месец от втората половина на годината за повече от 64 000 безработни, което според изчисленията на КНСБ ще натовари бюджета с 11,4 млн. лв.

„Правителството трябва от 1 юли да увеличи годишната квота на необлагаемите ваучери за работническо хранене от сегашните 160 млн. лв. на 240 млн. лв., които ще бъдат поети от работодателите,” настояват от синдиката.





















btvnews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване