05/31/13 06:50
(http://e-vestnik.bg/)

Кристиан Вигенин - министър без речник от историята

в. Утрински весник

Кристиан Вигенин, младият, неформален и без задръжки политик социалист ще бъде новият външен министър на България, който ще развръзва заплетения “добросъседски възел” между Скопие и София. Ще внесе ли той нова политика и енергия е въпросът, който след българската блокада на евроинтеграцията на Македония придобива изключителна политическа тежест.

Вигенин, за разлика от новоназначения премиер Пламен Орешарски, е известен на нашата общественост, тъй като от 2007 г. е евродепутат и в един кратък период, след оттеглянето на Зоран Талер, беше докладчик на ЕП за Македония - факт, от който македонското ръководство не беше особено щастливо в онзи период и искаше смяната му.

Както и да е, сега Вигенин влиза през парадния вход на нашата политическа сцена, а първите реакции са, че той е добър избор за Македония, тъй като преди всичко не е представител на старата гвардия български политици, които живеят, обременени от миналото.

Ако се направи сравнение, позициите на Вигенин са по-близки до тези на Николай Младенов, отколкото на Марин Райков и назначаването му е добра вест, въпреки че като цяло той няма да може да излезе от националната позиция по спорните въпроси с нашата страна.

Разликите, ако се съди по няколко досегашни изявления на Вигенин, ще бъдат в нюансите и в подхода, при което може да се очаква, че от тази позиция искрено ще иска да подобри отношенията с Македония, тъй като досега беше един от най-умерените европарламентаристи в дебатите за нашата държава.

Тъкмо Вигенин беше един от най-гласовитите, когато София обяви вето на Македония в ЕС. Той направи оценката, че този ход ще постави България в изключително неприятна ситуация и по отношение на решаването на проблемите с нас, и по отношение с партньорите от ЕС. “Още по-трудно ще ни бъде после да вдигнем ветото, защото за разлика от Гърция нашите проблеми са много по-комплексни, а напредъкът е трудно измерим. Затова на това вето трябва да се каже “не”, заяви тогава Вигенин.

Според него много по-добре е България да утвърди национална позиция, да формулира ясно претенциите си към Македония и да иска те да бъдат разчистени в хода на процеса на преговори. “България може да спре преговорите във всеки момент. Всъщност започването на преговори с ЕС от Македония дава на България много повече възможности да влияе на процеса, отколкото ако наложи вето преди да започнат (преговорите)”, заяви Вигенин и добави, че пет или шест години, колкото ще продължи присъединяването на Македония към ЕС, е достатъчно време тя да прояви добра воля и резултати.

Като поанта той заяви, че е крайно време отношенията с нашата страна да преминат от сферата на митовете и популизма към реалността. Той все пак не прояви разбиране за предложението на президента Георге Иванов България и Македония да честват като общи празници Деня на Европа, датата на признаването от България на Македония и датата на установяването на дипломатически отношения със забележката, че тази позиция не е “по-твърда, а по-адекватна”.

Куриозно при това е, че Вигенин до голяма степен не е съгласен с агресивния “антимакедонизъм” в България, тъй като смята, че ако българският подход е прекалено агресивен, това ще помогне на македонските власти да се самозатворят и самата България ще се лиши от възможността за диалог на правителствено или друго равнище.

В политическите кръгове на Македония от левия лагер Вигенин е смятан за добронамерен и необременен политик, за космополит ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване