05/31/13 07:07
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът Пламен Орешарски: Предстои труден период на разчистване на заварени задължения

През 2009 година тогавашният премиер истерично обясняваше как са му завещали 2,2 милиарда лева задължения. Само искът на „Росатом” сега за спирането на АЕЦ „Белене” е 2,4 милиарда лева. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за предаването „Шоуто на Слави” по бТВ. Един иск – този, който с голяма степен на достоверност ще бъде спечелен от отсрещната страна, ако не за тази сума, за някаква друга сума. Дори тогава – мащабността на иска е толкова голяма, че едва ли може да спим спокойно, ако сумата не е 2,4 милиарда лева, а – два милиарда лева, каза Пламен Орешарски.
За АЕЦ „Белене” – трябва да актуализираме анализите; разчетите за прогнозно потребление след 10 – 15 – 20 години; отново да проверим дали сметките на HSBC са актуални към днешна дата. Трябва да видим – как след 7 – 8 години как тази централа ще се вмести в нашата енергийна система. Специалисти са обяснявали, че не е толкова просто една такава централа да влезе в цялата енергийна система. Освен това – това не е проект, който тепърва ще стартира. Това е проект, в който са вложени много средства, проект, по който трябва да платим тези милиарди. Трябва да се отчита – дали е по-евтино да се откажем и да платим тези суми, или – да завършим „Белене”. Аз имам усещане, че по-изгодният вариант ще е да завършим „Белене”, но – нека не бързаме, каза Пламен Орешарски.
Препоръките на ЕК са в 7 област, общо – над 20. От всички тях има едно несъответствие между програмата, която гласува парламентът, и препоръките на ЕК. Всички останали препоръки почти се покриват с мерки, които са заложени в програмата на правителството. Една част от препоръките – и по формулировки са много близки. Това не ме изненадва, защото рационалният подход е рационален и не може да се прояви по сто начина. Ние сме вписали, че ще спрем темпа, с който се увеличава възрастта на пенсиониране, поради много фактори, свързани със специфичната обстановка у нас. Високата младежка безработица.
Увеличаването на срока за пенсии означава – затруднен достъп на младите хора до работа. Освен това – средната продължителност на живота – при нас е доста по-малка. Средната възраст на живот у нас е по-ниска, отколкото в напредналите страни. Ще дискутираме в ЕК. Не мисля, че една мярка в трудовия пазар ще затрудни взаимоотношенията ни. Всички останали са или – напълно съвпадащи или – близки по смисъл, каза Орешарски.
По думите му – мит е било, че сме остров на стабилността. Може да сме остров на стабилност само на фона на държави, които по същество фалираха. Доста държави от южната периферия. Силно съм убеден, че няма да стигнем до там, но за съжаление ни предстои труден период на разчистване на заварени задължения, каза Пламен Орешарски.























„Шоуто на Слави” по бТВ
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване