06/01/13 09:03
(http://www.klassa.bg/)

От днес можете да смените личния си лекар

Всички здравноосигурени лица могат да сменят личния си лекар от днес, 1 юни, съобщава Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Смяната може да се извърши два пъти в годината - през юни и през декември.

Необходимо е здравноосигуреното лице да попълни регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, където вписва своите лични данни.

Ако постоянният избор на личен лекар е за деца на възраст до 18 години или за лица, които са под пълно или ограничено запрещение, изборът на постоянен лекар се осъществява от техните родители, настойници или попечители. Тогава се вписват и техните лични данни.

В регистрационната форма се попълват и данните на предишния лекар, както и на неговата практика.

Новоизбраният личен лекар е необходимо да попълни своите лични данни и данните за практиката, в която работи.

Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в "Регистрационна форма за постоянен избор".

Регистрационните форми, които се попълват при първоначален, постоянен и временен избор на личен лекар могат да се изтеглят от страницата на НЗОК в интернет - в рубриката "Вие питате".

Смяната на личен лекар може да се прави и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата го налагат - смяна на постоянен адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар и др.

Всеки здравноосигурен гражданин, който няма избран личен лекар, може да направи първоначален избор по всяко време на годината.

Вчера НЗОК обяви, че пациентите, които страдат от редки заболявания, вече ще получават своите лекарства с тримесечни рецепти. Досега те са посещавали всеки месец личния си лекар за едномесечна рецепта.

С въведената промяна касата улеснява и гражданите, и личните лекари, които ще могат да изписват медикаменти в количества за до 90 дни.

Тримесечната рецепта има три отрязъка - А, В и С. На всеки от тях ще бъде изписана датата, след която пациентът ще получава от аптеката своите лекарства. Това ще става на три пъти, като отделните отрязъци се изпълняват в срокове, считани от датата на издаване на рецептата - до 15 календарни дни за отрязък А, от 30 до 45 дни за отрязък B и от 60 до 75 дни за отрязък C.

От НЗОК напомнят, че започнаха да заплащат за лечение на пациенти с редки заболявания от март 2011 г. и списъкът с тези диагнози постепенно се разширява.

През миналата година е осигурено лечение на близо 1800 пациенти с редки болести, на стойност над 43 млн. лв.


















НЗОК


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване