06/01/13 20:20
(http://www.klassa.bg/)

Пътуването до Марс - мисия невъзможна

Изследване на НАСА донесе лоши новини на желаещите да летят до Марс. Според учените подобна екскурзия би изложила пътуващите на огромно количество радиация, равно на две трети от това, което астронавтите могат да понесат в рамките на целия си живот.

Изследователите са използвали проби, взети от маросохода Curiosity през 2012 година.

Според НАСА астронавтите, които биха стъпили на Марс, ще са изложени на огромен риск за здравето си заради два типа радиация – космически лъчи и енергийни частици от Слънцето, съпроводени от соларни изригвания и ослепителна светлина. Двата типа радиация може да доведат до генетични увреждания, както и да изложат посетителите на риск от ракови заболявания.

По време на мисиите си на космическите станции космонавтите са защитени от повече вредни ефекти на радиацията, тъй като магнитното поле на Земята създава своеобразен балон, отблъскващ вредните лъчения.

Учените смятат, че астронавтите не могат да бъдат излагани на повече от 1,000 милисиверта радиация по време на целия си живот, като това количество носи риск от около 5% те да развият фатално онкозаболяване. Според проучването на НАСА 360-дневно пътуване до Марс ще изложи космонавтите на 662 милисиверта.


















iNews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване