06/04/13 06:19
(http://www.klassa.bg/)

18 копрорации лишават легално САЩ от 92 млрд. долара данъци

Стратегиите за избягване на данъци на 18 големи компании, сред които "Епъл", "Найки" и "Макрософт" лишават хазната на САЩ с около 92 млрд. долара, пише в доклад на социологическия институт Citizens for Tax Justice (CTJ).

Съвсем легално тези големи мултинационални компании, които са и на борсата, трупат голяма част от своите печалби в страни с ниски данъци, за да избегнат корпоративното данъчното облагане в САЩ, което е 35%. То е едно от най-високите в развитите страни. CTJ базира своите изводи на годишните финансови отчети и изчислява, че тези 18 корпорации са натрупали 282 млрд. долара в офшорни зони, лишавайки американската данъчна администрация от 92 млрд. долара.

"Компаниите могат да отлагат неограничено време плащането на своите данъци в САЩ върху печалби, натрупани в чужбина", алармира социологическата агенция, определяна като лява. Ако те репатрират своите печалби, то ще трябва да платят разликата между събираните в чужбина данъци и дължимите в САЩ 35%.
















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване