06/04/13 14:19
(http://www.klassa.bg/)

55 US компании спестили $ 127 милиарда данъци чрез офшорки

С помощта на офшорни юрисдикции 55 американски компании са намалили своите данъци със 127,5 милиарда долара. Това показва проучване на обществената организация „Граждани за данъчна справедливост“ (Citizens for Tax Justice, CTJ).
За последната фискална година 55 компании, включително Dell, Nike, Microsoft и Apple, са държали в сметки в офшорки 453 милиарда долара.
Компаниите признават, че ако трябва да върнат тези пари в САЩ, би трябвало да платят корпоративен данък по средна ставка от 28%. От организацията изчисляват, че бюджетът на САЩ е ощетен със 127,5 милиарда долара.
Общо в офшорки държат парите си 290 компании от списъка Fortune 500. 235 от тях отказват да съобщят състоянието си. Смята се, че те са натрупали в подобни зони 13 трилиона долара.
В САЩ подобно минимизиране на данъците и измъкване от плащане в страната не се смята за престъпление. Практиката среща само морално порицание. В средата на май Сенатът на САЩ обвини Apple, че е „спестила“ налози за 74 милиарда долара. Компании като нея и Google се оправдават, че имат право да търсят максимално изгодни данъчни схеми.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване