06/04/13 06:00
(http://www.klassa.bg/)

В САЩ един пушач струва на работодателя си 4 600 евро повече

Един пушач струва годишно средно 4 600 евро повече на своя работодател, отколкото непушач, сочи американско изследване.
Разходите варират от 2 200 евро до повече от 7 730 евро в зависимост от сферата на дейност и заеманата длъжност. Изследването е осъществено от екип учени от Държавния университет в Охайо сред служители от частния сектор, работещи в различни сфери. На първо място в разходите за пушачите са т. нар. пауза за цигара, които представляват пропуснати ползи от 2 350 евро годишно за пушач.

Непродуктивността, дължаща се на абстиненция от цигари се изчислява на 395 евро. По-слабата производителност /служителят е налице, но работи по-зле заради пристрастеността си към никотина/ е изчислена на 353 евро. Здравните разходи при самоосигуряващи се лица са изчислени на 1 570 евро. Макар работодателят да е облагодетелстван от гледна точка на пенсии /умирайки по-млади пушачите струват 296 евро по-малко/, в крайна сметка като се тегли чертата, сметките сочат 4 445 евро годишно повече за всеки пристрастен към никотина. Някои американски компании вече вземат мерки, за да си спестят тези загуби.

На някои места работодателите искат допълнителна вноска от пушачите за здравното им осигуряване. Други просто отказват да ги наемат, или уволняват служители, които не са спрели да пушат след определен период. Пушачите в САЩ са близо една пета от пълнолетното население на страната, а годишно заради цигарите в САЩ умират 443 000 души.
























АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване