06/04/13 13:43
(http://www.klassa.bg/)

Водата в Дунав при Пасау – висока, колкото преди пет века, наред са Словакия и Унгария

Най-голямото наводнение за последните пет века преживява Южна Германия, предаде Би Би Си. Последният път, когато водата на Дунав при Пасау, където реката се слива с притоците си Ин и Илц е била 13 метра през 1501 г. Сега се очаква тя да надмине този исторически рекорд.
Дойче веле предаде, че по-голямата част от града е под вода. Няма електричество, жителите се евакуират с лодки. На спасителите помагат 1800 войници от армията.
Ситуацията в Германия ще се усложни, след като в понеделник вечерта бяха отворени шлюзовете в южната част на Чехия, вследствие на което нивото на река Вълтава се повиши. В Прага бе затворен и Карловия мост, метрото не работи, водопречиствателните станции също. Металните прегради се оказаха ефикасни и пазят историческия център на града, предаде Ройтерс. Покрайнините обаче са под вода, включително зоологическата градина и хиподрума.
Военните в Словакия и Унгария започнаха да издигат специални прегради на местата, където е най-вероятно река Дунав да залее сушата.
По последни данни жертвите в Централна Европа са 11 – в Полша, Австрия, Чехия и Германия.
ЕК обяви, че ще осигури помощ за засегнатите от бедствието страни от Фонда за солидарност. Той бе създаден преди 11 години след катастрофалното наводнение в Централна Европа. Размерът на помощта не бе съобщен, отбелязва Би Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване