06/04/13 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Външно-търговският дефицит на САЩ надхвърли 40 млрд. долара


Външно-търговският дефицит на САЩ в стоки и услуги нарасна през април до 40,3 млрд. долара. Това е повишение с 8,5% спрямо март, когато дефицитът беше в размер на 37,1 млрд. долара, а прогнозите бяха за 41 млрд. долара дефицит през април. Според данните на Министерството на търговията на САЩ, цитирани от БНР, основна причина за разширяващия се дефицит е повишението на вноса с 2,4% (или с 5,4 млрд. долара) през април до 227,7 млрд. долара спрямо март, като в същото време американският износ се е повишил с 1,2% (с 2,2 млрд. долара) до 187,40 млрд. долара.

Реалният търговски баланс (на инфлационно-коригирана база) на САЩ през април е на дефицит от 47,6 млрд. долара, което е повишение с 2,9 млрд. долара спрямо дефицита през март. Именно реалният търговски баланс се следи от икономисти и анализатори при изчисляване на данните за БВП на САЩ, като настоящото повишение на дефицита вероятно ще окаже известно негативно влияние върху данните за икономическия растеж през второто тримесечие на годината.

Силен ръст от 35% отбеляза търговския дефицит на САЩ с Китай до 24,1 млрд. долара, като вносът от втория най-голям американски търговски партньор отчете солиден скок през април за сметка на спад в износа.

Износът на САЩ към Европейския съюз, който остава засегнат от рецесията, отбелязва спад със 7,4% през април спрямо същия месец на 2012-а година, а износът към Великобритания се срина с цели 20% на годишна база.

Последните данни все пак показват и някои окуражаващи сигнали за американския износ, като експортът на автомобили и на потребителски стоки, които достигнаха рекордни нива през април.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване