06/04/13 12:22
(http://e-vestnik.bg/)

Да осъдиш убиец след 18 години заради некадърни ченгета. Все съдът им виновен…

Историята с тройния убиец Димитър Кънчев, който на 17 години уби баща си, майка си и братчето си, е по-страшна от сюжет за страшен филм.
Чак тия дни го съдиха на 18 години затвор за извършеното през 1997 г.

Не, няма нови свидетели или извадено отнякъде доказателство и ДНК-анализи, както става по филмите.
16 години българският съд не може да го вкара в затвора, защото ченгета и следователи са си свършили мърляво работата. Топ следователите от 90-те години Ботьо Ботев и Богдан Карайотов са двамата виновници за тази куриозна съдебна сага. Двамата са прочути с много други убийства и шумни случаи, един от които е убийството на Луканов, като обвинените в онзи случай се измъкнаха. Може да се предполага - пак заради способностите на Ботев и Карайотов.

17-годишният Димитър Кънчев признава пред двамата следователи, по онова време мастити шефове на дирекции, че е убил с пистолет баща си и доведената си майка, после заклал 4-годишното си братче и намушкал за всеки случай родителите. Признанието е записано на видео. Но двете велики ченгета са направили разпита без адвокат, освен това са дали на обвиняемия диазепам, което много ловко е използвано от адвокатът на убиеца – Марин Марковски. 16 години са нужни да се докаже пред съда, че диазепамът не е повлиял на показанията.

Но не е само това – всеки разпитан по начина, по който е разпитан убиецът, ще се отметне в съда и тези самопризнания стават кръгла нула. Това двамата топ-следователи явно не са го научили 8 години след падането на комунизма, въпреки променените закони. И не е само това – на т. нар. следствен експеримен, при който убиецът води разследващите до боклуджийската кофа, в която е хвърли кървавите ръкавици (и ги намират там, заедно с други доказателства), има тежки процесуални нарушения. Присъствали са хора, които не е трябвало да присъстват, а има липса на други. За поемни лица са извикани неадекватни и пияни хора.

Благодарение на всичко това, забъркано от Ботев и Карайотов, 16 години убиецът е на свобода, има 4 оправдателни присъди и 4 пъти Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане. През това време убиецът живее в къщата на жертвите, ходи в околните заведения, където хората го гледат уплашени. И с право – човек с такова съзнание е способен да извърши ново убийство.

Години наред ченгетата представяха нещата така, че винаги съдът е виновен за ненаказани престъпници и издигнаха парадигмата „Ние ги хващаме, те ги пускат”. Това е наследството от комунизма – некадърни ченгета, свикнали да работят със самопризнания и съдът да осъжда, само защото са арестували някой.

Случаят е показателен за още стотици неприключени дела за тежки престъпления. И още хиляди дела за по-леки престъпления.
Ако някой иска промяна в съдебната система, трябва първо да почне от полицията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване