06/04/13 21:41
(http://e-vestnik.bg/)

Защо избухна гневът срещу Ердоган

Протестът в Истанбул. Снимка: tumblr

Най-насилствените бунтове в Турция от десетилетия може би започнаха от унищожаването на малък истанбулски парк, но те експлодираха в проява на съпротива срещу това, което мнозина възприемат като пълзящ авторитарен режим на Реджеп Тайип Ердоган.Партията с ислямистки корени на Ердоган - Партия на справедливостта и развитието, увеличаваше подкрепата си на всеки следващи избори, въведе безпрецедентна политическа стабилност и бе свидетел на един от най-бързия икономически растеж в Европа.

Сега, когато Ердоган е в последния си мандат като премиер, той се опитва да постави своя печат върху Турция като променя външната политика, ревизира конституцията и дори трансформира силуета на древния Истанбул.

Но някои, сред които бивши негови поддръжници, го обвиняват, че става все по-авторитарен, слага намордник на медиите, засилва хватката на неговата Партия на справедливостта и развитието върху държавните институции, поставя религията в центъра на политиката в нарушение на светската конституция в Турция.

Ако зависеше от премиера, щях да нося забрадка, казва Тугба Битикташ, 25-годишна безработна студентка преди да се присъедини към антиправителствените протести в центъра на Истанбул късно в събота.

Всичко от което правителството се вълнува, е да възнаграждава само своите хора. Тези с различни мнения се маргинализират. Против това протестирам, казва тя, преди да си сложи очила за плуване и хирургическа маска, за да се предпази от ефекта на сълзотворния газ.

Битикташ бе една от десетките хиляди протестиращи в Истанбул, където над 1000 души пострадаха в три дни на сблъсъци с полицията за борба с безредиците. Подобни протести имаше в столицата Анкара и в градове из цялата страна.

Ердоган обвини опозиционната Народнорепубликанска партия в подстрекаване на демонстрациите, докато други правителствени служители предупредиха, че безредиците са сценарий за създаване на обстановка за военна интервенция, както се е случвало в миналото.

Но протестиращите идват от различни политически среди - от еколози до националисти и крайна левица. Яростта на протестите може да е изненадала неприятно Ердоган, чиято партия получи най-много гласове от десетилетия и сега той гледа към президентството преди неговият самоналожен лимит от три мандата да изтече през 2015 г.

59-годишният бивш кмет на Истанбул води кампания за конституционни промени, които ще дадат изпълнителна власт на предимно церемониалното президентство.

Ердоган се справи с някои от най-острите проблеми на Турция, включително с голяма мирна инициатива тази година за прекратяване на 28-годишната война с кюрдските бунтовници. Той е важен американски партньор в усилията да бъде сложен край на гражданската война в Сирия, макар проучванията на общественото мнение да сочат, че правителствената политика към съседката на Турция е непопулярна.

Център на протестите е истанбулският площад Таксим и съседният Гези парк, зелено парче в най-бързорастящия град в Европа, който отделя едва 1,5 процента от своята земя за обществени паркове, според доклад на Уърлд Ситис Калчър (World Cities Culture).

Група от четирима протестиращи, опитващи се да спрат изсичането на няколко дървета според проект за разширяване на път, прерасна миналата седмица в хиляди хора, които превърнаха Гези във фестивален къмпинг с концерти, речи и занимания с йога.

Те се противопоставят на плана Таксим да стане пешеходна зона и Гези да бъде премахнат, за да бъдат построени наново османски казарми от 19 век, които някога маркираха външните граници на града. В новата си форма Ердоган заяви, че долният етаж на новото копие на казармите може да бъде шопинг център или музей, а отгоре ще има луксозни апартаменти.

Когато гражданите не са питани дори за един парк, то тогава тази страна не е демократична, заяви Бетул Танбей, професор в университета Боазичи и член на платформата Таксим, която води кампания в продължение на повече от година за проект, базиран върху консенсус.

Това сега се разрасна отвъд тунели и паркове в едно по-широко движение. Съществува голямо разочарование ...

Публикувана на 06/04/13 21:41 http://e-vestnik.bg/17771/bta-dnes-4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване