06/04/13 13:50
(http://www.klassa.bg/)

Нивото на лошите и преструктурираните заеми е 17.9% в края на март


Нивото на лошите и преструктурираните кредити към края на март е 17.9% от общия размер на отпуснатите заеми за бизнеса и гражданите. Според анализ на Министерството на финансите по данни на БНБ, това означава, че делът им бележи леко понижение с едва 10 базисни точки (б.т.). В показателя „лоши и преструктурирани кредити“ влизат както „лошите“ заеми (с просрочие над 90 дни), така и тези, чието плащане е разсрочено за по-дълъг период от първоначално договорения.

Обобщените данни показват, че кредитирането за частния сектор като цяло (граждани и бизнеса) е забавило растежа си до 2.3% на годишна база в края на март. По-конкретно заемите за бизнеса са забавили ръста си до 4.4% спрямо година по-рано, при 5.3% годишен ръст в края на февруари. В същото време потребителските кредити са се свили малко по-бързо на годишна база в сравнение с понижението им през предходния месец - с 2.2% при 2% през февруари. Малък ръст бележат единствено жилищните кредити - с 0.6% спрямо същия месец на 2012 г., при годишен растеж от 0.8% месец по-рано.

Разгледани като средно претеглени, лихвените проценти по потребителските и жилищните кредити през март запазиха посоката си на изменение от предходния месец и се понижиха съответно с 27 и 4 базисни точки (б.т.). Спрямо март миналата година, месечният обем на потребителските кредити е по-нисък с 0.4%, докато обемът на новоотпуснатите жилищни кредити е по-висок с 14.2%. Средно претеглената цена (годишет процент на разходите) на кредитите за фирми през март се повиши с 1.6 процентни пункта (пр.п.) на годишна база, след разнопосочно движение през последните няколко месеца.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване