06/04/13 10:23
(http://offnews.bg)

Протестиращите срещу стената в Балкана поканени на … първа копка

Протест на жителите на селото отпреди дни срещу проекта

Днешната „среща“, насрочена от община Сунгурларе между жители на с. Дъбовица и проектанта на бетонната стена срещу наводнения, която те не желаят, се оказа първа копка на 335-метровото съоръжение.

Това научи OFFNews от Мария Канева, която е автор на сигнала до медиите за спорния проект. По думите й днес действително в селото са пристигнали кметът на Сунгурларе Георги Кенов и строителната фирма. С тях обаче са дошли още десетки души, част от тях роми, полиция, както и свещеник. „Явно става дума за първа копка, което не беше идеята – както вчера ни казаха, целта на днешната среща е да обсъдим алтернативите на проекта, предложени от инициативния ни комитет“, каза Канева. Местните попитали ромите защо са дошли, предполагайки, че са служители на строителната фирма. Те обаче отвърнали, че не знаят, а са докарани от общината.

Жителите на село Дъбовица ще протестират и днес срещу проекта. Те са поискали официално разрешение за протеста от община Сунгурларе. От общината разпространиха до медиите изявление на кмета Кенов, с което изразява „принципното си несъгласие с действията на протестиращите“. Мотивът на Кенов е загриженост за живота и здравето на местните жители, включително на протестиращите, се казва в писмото: „общината с основен мотив опазване на живота и здравето на населението в с. Дъбовица и околните населени места, попадащи на територията на общината, както и с цел опазване на имуществото на гражданите, държавата и общината е предприела поредица от законосъобразни действия по изграждането на предпазна стена по левия бряг на река Луда Камчия, с която се препятстват потенциалните наводнения“.

Проектът за стената, на стойност около 800 хиляди лева, е направен през 2010 г. – 2 години преди голямото наводнение в селото. Протестиращите заявяват, че освен, че ще прогони видрите от реката (селото и р. Луда Камчия са в две защитени зони от мрежата „Натура 2000“), стената няма да предпазва къщите, които са най-пострадали през 2012 г., защото ще свършва много преди тях. Те са съгласни с малка част от проекта – като прочистването на речното русло, за по-добра проводимост на реката. Категорични са обаче, че не желаят стената и предлагат алтернативно решение – прокопаване на второ речно русло, което да отвежда при нужда придошлите води на реката.

Декларацията на загриженост от общината за дъбовчани не обяснява защо кметът Кенов (ДПС) досега не е бил склонен да обсъди наново алтернативните предложения на протестиращите.

Първа копка обаче днес не се е състояла. Разговори днес все пак е имало и от общината са приели исканията на хората, научи OFFNews oт местни жители. Проектантът на стената арх. Николай Лисев от столичната фирма “Нинка – ХМ” е изслушал аргументите на протестиращите и е заявил, че не е бил уведомен за голямото наводнение от 2012 г. По думите му, проектът ще трябва изцяло да се преработи. В крайна сметка кметът на Сунгурларе, който по-рано е убеждавал протестиращите, че заради промяна на проекта общината би загубила еврофинансирането за него, е заявил, че това ще бъде направено.

OFFNews днес потърси за коментар зам.-кмета на Сунгурларе Хатидже Георгиева, но телефонът й бе изключен – вероятно заради лошия обхват на мобилните телефони в селото.

Договорът със строителя вече е подписан. Изпълнител на стената ще е търговищката фирма „Стройкомерс – ТТ“, свързана с депутата от ДПС Йордан Цонев, показа проверка на OFFNews.

Статията "Протестиращите срещу стената в Балкана поканени на … първа копка" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване