06/04/13 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Си и Обама ще се опитат да се опознаят

Матю Пенингтън
Асошиейтед прес

Президентът на САЩ Барак Обама и китайският му колега Си Цзинпин ще се сблъскат със сериозни въпроси, когато се срещнат по-късно тази седмица в частно имение в Калифорния, но най-важната им задача може би ще се окаже установяването на силна връзка.

Скрити от външни погледи в имение с частно голф игрище край пустинята Мохаве, Обама и Си ще се опитат да установят онзи вид лична химия, която се изплъзваше на предшествениците им през последните няколко десетилетия. В момент, когато двустранните отношения стават все по-важни и сложни, това дали двамата лидери ще си допаднат придобива още по-голямо значение.

Между единствената свръхсила и извисяващия се азиатски гигант недоверието расте. Пекин смята, че Вашингтон се опитва да попречи на растящото влияние на Китай. САЩ обвиняват Китай в компютърно хакерство и несправедлива търговия. В същото време има притеснения, че армиите им може да бъдат въвлечени в конфликт заради усилията на Китай да изтика съюзниците на САЩ Япония и Филипините в спорове за малки острови.

“Има много проблеми между Китай и САЩ, които няма да е лесно да бъдат решени. Затова надеждата е да се намери възможност в периоди на кризи диалогът да вземе връх благодарение на доверието и личните отношения между двамата лидери”, казва Чжу Фън, заместник-директор на Центъра за стратегически проучвания при Пекинския университет.

Срещата на 7 и 8 юни в частното имение “Сънилендс” на покойния магнат от издателския бизнес Уолтър Аненбърг ще е първата между двамата президенти след преизбирането на Обама и издигането на Си начело на Китайската комунистическа партия през ноември миналата година. Съгласно китайската партийно-държавна система на управление Си не получи официално титлата президент до месец март тази година.

Срещата на върха ще се състои няколко месеца преди първоначалния график, което е израз на разбирането на двете страни, че лидерите им трябва да променят насоката на отношенията между САЩ и Китай след политическите промени в страните им и в резултат на многото тревоги у дома и в чужбина.

Изтеглянето на датата е “ясен сигнал, че Китай иска да подчертае значението на отношенията със САЩ в бъдеще”, заяви Чън Ли, китайски политолог в института “Брукингс” във Вашингтон.

Засега остава неясна числеността на двете делегации и дали Си и Обама ще имат среща на четири очи - нещо, което непреклонният и сдържан предшественик на Си, Ху Цзинтао, отказваше, допълни Ли.

Но има обнадеждаващи знаци, че двамата лидери ще омекнат. Си вече установи топли отношения с вицепрезидента Джо Байдън, когото придружи до Западен Китай по време на визита през 2011 г.

Си се слави също с по-голямата си близост със САЩ в сравнение с всичките си предшественици, посещавайки често и поддържайки връзки със семейства, при които е отсядал в Маскътайн, Айова, като провинциален служител през 1985 г. Освен това той изпрати дъщеря си в Харвард.

Двамата лидери са известни с любовта си към спорта - Си си пада по плуването и футбола, а Обама - по баскетбола и голфа. И двамата имат очарователни съпруги, които играят важна роля в оформянето на имиджа им.

Съпругата на Си, певицата от Общокитайската народоосвободителна армия Пън Лиюан, в продължение на години беше по-известна на обществеността от съпруга си. Китайски медии и интернет ползватели следяха плътно всичките й стъпки при първата официална визита на двойката в Русия и три азиатски страни по-рано тази година.

“Ще бъде интересно да се види как ще се развие химията между тях. Важно е, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване