06/04/13 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Собственикът на Каолин АД го продаде спешно

Мажоритарният акционер на „Каолин“ „Алфа Финанс Холдинг“ съобщи тези дни, че e продала мажоритарния си дял от дружеството на Quarzwerke GmbH, Германия. Сделката се оценява на около 180 млн. лева. Въпросът е кой печели от подобна сделка. Макар "Каолин" АД да е монополист в страната за добив и продажба на суровини от този вид, под заплаха е възможността на дружеството да експлоатира едно от най-обещаващите находища. Н 6 юни 2013 г. предстои петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) да се произнесе по казуса с концесията на едно от основните находища, които дружеството експлоатира – „Балабана“ в община Дулово.
На 26 февруари 2013 г. тричленен състав на ВАС отмени решението на Министерски съвет от 2010 г., с което „Каолин“ получи концесията. Предложението бе внесено от бившия икономически министър Трайчо Трайков, приближен на Иво Прокопиев, но по-късно освободен от поста. Мотивите на съда са: „допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила“, а концесията е предоставена „при неправилно приложение на материалния закон, поради което са налице отменителни основания“. Допуснати са и редица други нарушения – няма данни например при кандидатстването за концесията инвеститорът да е представял задължителния в подобни случаи план за разработка на находището с правна и екологична обосновка.
„Алфа Финанс холдинг“, собственост на издателя Иво Прокопиев, който от няколко години е емигрирал в Сингапур, притежава 71% от „Каолин“. Изпълнителен директор на „Каолин“ е брат му Александър Прокопиев. Сред вероятните причини толкова да се бърза с продажбата на „Каолин“ е очакването на 6 юни 2013 г. петчленният състав на ВАС окончателно да отмени решението на Министерския съвет за концесията върху „Балабана“.
Това не е единствената проблемна концесия на „Каолин“. На 24 януари 2013 г. председателят на ПК "Екогласност" Емил Георгиев заведе преписка в комисията по "Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните" в Брюксел за екологични и законови нарушения, извършвани системно от „Каолин“ при експлоатацията на кариера "Великан". Очаква се комисията да разпореди проверка на място, която ще се извърши от Комисията по околна среда или от Комисията по петициите. Същият сигнал е внесен и в канцеларията на главния прокурор на България Сотир Цацаров. Според ПК "Екогласност" Министерството на финансите е прикрило недекларирани печалби, неплатени данъци и концесионни такси на "Каолин" в размер на десетки милиони левове, с което са нанесени сериозни щети на държавния бюджет.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване