06/05/13 08:48
(http://www.klassa.bg/)

Китай цензурира думите "голяма жълта патица"

Думите "голяма жълта патица" на пръв поглед нямат политическо значение, но вчера те бяха цензурирани в китайския интернет, след като танковете на прочутата снимка на площад "Тянанмън" от 1989 г. бяха заменени с фотомонтаж на жълти патици, предаде Франс прес.

На снимката, обиколила целия свят, самотен човек се изправя пред колоната танкове.

Тя стана емблема за кървавите репресии на продемократичното движение на китайските студенти, потопено в кръв на 4 юни 1989 г.

Властите не допуснаха никакви възпоменания за тези събития вчера.

През последните дни във водите на редица китайски градове обаче се появиха копия на гигантска пластмасова жълта патица, изработена от холандски творец в пристанището на Хонконг, посочва АФП.

На интернет потребител му хрумнало да заимства темата и да направи с нея фотомонтаж на прочутата снимка от площад "Тянанмън".

Резултатът очевидно не е предизвикал усмивки у комунистическите власти, подобно на всички публикации за събитията на 4 юни или на думи като "Тянанмън" или "свещи", които бяха блокирани при търсене в интернет от Китай.

Близо четвърт век след събитията режимът продължава да цензурира драконовски социалните мрежи при настъпването на годишнината, добавя АФП.














АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване