06/07/13 10:30
(http://www.klassa.bg/)

Жива верига държи стотици депутати и финансисти като заложници в парламента в Сараево

Близо 3000 души образуваха жива верига около сградата на босненския парламент в Сараево в четвъртък вечерта, оставяйки вътре като заложници стотици политици и административни служители. Протестиращите обясниха проявата като израз на гняв срещу правителство, парализирано от етнически дрязги.

Демонстрацията, започнала в малък размер ден по-рано, прерасна в блокада на сградата с все повече присъединяващи се хора всеки час и продължила и през нощта, предадоха агенциите.

Протестиращите настояват за нова закон на ЕГН-тата, след като старият се провали през февруари, оставяйки всички родени след тази дата бебета без лични документи. Тълпата вече отхвърли предложението на правителството за временно решение.

Жени с бебета в колички се изправиха лице в лице с представители на специалните полицейски сили. Според изявление на парламента над 1500 души са блокирани в сградата, сред които 350 чужденци, пристигнали за годишната среща на Европейския фонд за Югоизточна Европа.

Кметът на Сараево Иво Комшич се присъедини към демонстрацията с думите: „Тук съм от името на 1500 сараевски бебета, които не могат да получат документи за пътуване”.

Медии съобщиха, че искрата, запалила протеста, е тримесечно дете, което има нужда животоспасяваща спешна операция в чужбина, но не може да напусне страната заради документната ситуация.

В отговор правителството се съгласи да започне да решава проблема, но с временни ЕГН-та, докато новият закон бъде приет в следващите шест месеца, но протестиращите отказват да напуснат мястото.

Босна е една от страните в света със сложно управление. Тя се състои от две полу-автономни области, всяка от които има президент, правителство и парламент. Те от своя страна са свързани от съвместни парламент, правителство и тричленно президентство.

Разногласията между различните етнически групи обаче държи работата на множество правителствени служби на нулата.

Босненските и хърватските депутати искат последните цифри от ЕГН-тата да бъдат избирани на случаен принцип, но сръбските законотворци настояват хората в тяхната област да получават специфичен номер, който да отговаря на региона.

Повечето от протестиращите са бошнаци и хървати, които изразяват желание системата да се унифицира за цялата страна.

Босненски и сръбски депутати, блокирани в сградата на парламента, вече изразиха притеснение за сигурността си и обявиха, че няма да има заседание. Административни служители опитаха да избягат през прозорците, но протестиращите ги върнаха обратно с думите „Връщайте се на работа!”.

Таксиметровите шофьори в Сараево подкрепят демонстрацията, блокирайки улиците около сградата на парламента.

Много хора в Босна са разгневени от слабата ефективност на парламента. Депутатите взимат заплати, които са шест пъти по-високи от средната за страната на фона на 20-процентна безработица.

Протестиращите настояват народните представители да намалят месечните си възнаграждения до една трета от настоящите, а останалите пари да бъдат събирани във фонд за лечение на деца.

„Това не е протест за закона за ЕГН-тата. Става въпрос за отношението им към нас. За това колко маловажни сме за тях като граждани”, обяснява един от демонстрантите пред АП.
 



















АП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване