06/07/13 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Мишел Обама не ще да види съпругата на Си Цзинпин

Съпругата на американския президен Барак Обама Мишел няма да се срещне с първата дама на Китай Пън Лиюен по време на официалното посещение на държавния глава на Поднебесната империя Си Цзинпин на 7 и 8 юни, съобщи в. Ню Йорк таймс, позовавайки се на кабинета на Мишел Обама.

Първата дама на САЩ щяла да остане във Вашингтон, тъй като имала ангажименти с дъщерите си, които приключват учебната година. Отсъствието на Мишел Обама от американо-китайската среща на върха ще ограничи възможностите за публични изяви на Пън Лиюен. Пекин разчиташе чарът на съпругата на китайския президент, която е много популярна певица, да помогне за промяна на образа на китайсиките лидери на Запад. Демонстративният отказ на Мишел Обама да отлети за Калифорния, където ще разговарят двамата държавни глави, ще бъде възприет от Пекин като презрително отношение. Според Джан Мин от университета Жънмин в Пекин, отсъствието на съпругата на Барак Обама "няма да бъде прието много добре": "Ролята в дипломацията на първата дама е от особено голямо значение и, в случая, САЩ решиха да я пренебрегнат. От гледна точка на нормалния дипломатически етикет това е най-малкото странно. Не биваше да става така".
Експертът от Брукингс инститюшън проф. Чън Ли коментира пред Ню Йорк таймс, че Китай ще приеме обясненията за майчинските ангажименти на Мишел Обама, но допълва, че отсъствието й от срещата на върха "определено се нуждае от по-сериозно обяснение".

















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване